100.000 ραντεβού πρώτης δόσης από τους άνω των 60 – Παράταση στην διανομή των δωρεάν self test

26 mins read

Παράταση δόθηκε έως τις 18 Δεκεμβρίου στην διανομή self test σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

“Ενόψει των εορτών, στις οποίες αυξάνεται η κινητικότητα του πληθυσμού στο δημόσιο χώρο και συνηθίζονται οι οικογενειακές συνάξεις, επιβάλλεται σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και συχνός έλεγχος με αυτοδιαγνωστικά ή όποια άλλα τεστ. Να επισημάνω ότι δόθηκε παράταση στη δυνατότητα διάθεσης δωρεάν self test για όλο τον πληθυσμό εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.” επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως ανέφερε, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εμφανίζει σαφή προϊούσα ύφεση, η οποία συνδέεται με την σταδιακή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ωστόσο υψηλό και η πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. συνεχίζεται, με τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό να δίνουν σκληρή μάχη για την σωτηρία ζώων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Για τους άνω των 60 ετών

Μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας παρατηρείται έντονη κινητικότητα και έχουν κλειστεί 100.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης από πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ πάνω από 28.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για ηλικίες 5-11 ετών από όταν άνοιξε η πλατφόρμα” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Σημειώνεται ότι από σήμερα Δευτέρα οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη, στην αναμνηστική δόση, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Χάνουν δηλαδή τα προνόμια που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.”

Για εμβολιασμό παιδιών 5 – 11 ετών

Στο μεταξύ, άνοιξε από την Παρασκευή η πλατφόρμα στην οποία οι γονείς μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών που θα ξεκινήσει μεθαύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί πάνω από 28 χιλιάδες ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνει, αύριο Τρίτη στις 5 το απόγευμα, διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες αυτές. Θα μιλήσουν και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των γονέων η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Για τρίτη δόση και πιστοποιητικά 

Πάνω απ’ όλα και σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός, καθώς και η τρίτη δόση για όσους έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μας εδώ και τρεις μήνες. Όπως έχω επισημάνει, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι σημαντικότατη για λόγους θρησκευτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς. Με μια υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας, αποδίδουμε έμπρακτη ευγνωμοσύνη στους υγειονομικούς που δίνουν σκληρή μάχη για μήνες και διασφαλίζουμε το εισόδημα των επαγγελματιών που στηρίζουν μέγα μέρος του τζίρου τους στην δουλειά που θα κάνουν αυτές τις ημέρες.
Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι πρόσφατα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι δεν έχουμε κανέναν θάνατο σε άτομο που νόσησε με κορονοϊό τουλάχιστον 14 μέρες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Παράλληλα, επιστημονικές μελέτες που έγιναν στο Ισραήλ έδειξαν ότι η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%, ενώ σε όλες τις ηλικίες μειώνει 12 έως 17 φορές την πιθανότητα μόλυνσης. Η επιστήμη μας δείχνει τον δρόμο να προστατευτούμε και η ανθρωπότητα οφείλει να περιβάλλει τους επιστήμονες με σεβασμό και με ευγνωμοσύνη. Κάθε άλλη συμπεριφορά απάδει απ’ αυτή τη λογική, απάδει απ’ αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Σημειώνεται ακόμη ότι μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες. Επιπλέον, το πιστοποιητικό θα αποδίδεται μόνο κατόπιν ελέγχου με τη μέθοδο PCR, εντός 30 ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα