ΑρχικήΕπικαιρότητα2.000 αστυνομικοί με κορωνοϊό - 2.000 υγειονομικοί με κορωνοϊό

2.000 αστυνομικοί με κορωνοϊό – 2.000 υγειονομικοί με κορωνοϊό

Αποδεκατισμένες είναι οι περισσότερες κεντρικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί νοσούν με κορωνοϊό. Μόνο τις τελευταίες τέσσερις ώρες, έχουν βρεθεί θετικοί 200 αστυνομικοί. Τα 3/4 από αυτούς τους αστυνομικούς υπηρετούν στην Αττική και σε κρίσιμες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η πίεση που δέχονται οι διοικητές είναι μεγάλη καθώς καλούνται να συντονίσουν ποιοι αστυνομικοί και για πόσο χρονικό διάστημα θα απουσιάσουν από τα καθήκοντά τους και πότε θα επιστρέψουν σε αυτά.

Σε ένα από τα πλέον κρίσιμα τμήματα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για παράδειγμα, από ένα σύνολο 90 και πλέον αστυνομικών, εκτός υπηρεσίας βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάνω από 15 αστυνομικοί που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Είναι στο σύνολό τους ασυμπτωματικοί και διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από COVID μόνο έπειτα από μοριακό τεστ. Στα self και rapid τεστ έβγαιναν αρνητικοί, γεγονός που κατατείνει στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των θετικών στον ιό αστυνομικών θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

 

Θεοδωρικάκος: « Κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας από την πανδημία»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στο περιθώριο της συνάντησή του με τον πρύτανη του ΑΠΘ ρωτήθηκε αν τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν προκαλέσει προβλήματα στην Ελληνική Αστυνομία.

Αναλυτικά ο Υπουργός δήλωσε:

«Η Ελληνική Αστυνομία είναι τμήμα της κοινωνίας και υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι έχουν νοσήσει. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αιχμής που αφορούν την ασφάλεια. Θέλω να σας αναφέρω ότι ο αριθμός των αστυνομικών που βρίσκονται σε νοσοκομεία είναι μόλις 20 από τη συνολική δύναμη των 56.500 και γι’ αυτό δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα και υλοποίηση των σχεδιασμών ώστε η Ελληνική Αστυνομία να προσφέρει το κρίσιμο αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες».

 

2.000 υγειονομικοί με κορωνοϊό

Η “Όμικρον” πιέζει ασφυκτικά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τουλάχιστον 2.000 υγειονομικοί του ΕΣΥ είναι σε καραντίνα επειδή έχουν προσβληθεί από τον ιό. Οι νέες οδηγίες για τον χρόνο καραντίνας,ωστόσο,βοηθούν στη γρήγορη επιστροφή του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις θέσεις τους.

Οπως σημείωσε στην «Καθημερινή» ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, αυτή τη στιγμή το ποσοστό των απουσιών ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού λόγω COVID-19 κυμαίνεται από 1,4% έως 2,2% στο σύνολο των εργαζομένων ανά μονάδα. «Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξύ όσο φαίνεται», επισημαίνει ο κ. Στάθης. «Βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και εάν χρειαστεί θα γίνουν αναδιπλώσεις εσωτερικές των μονάδων, με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων ή και αναστολή χειρουργείων. Στο τέταρτο κύμα στα νοσοκομεία της Αθήνας δεν χρειάστηκε να ανασταλούν τακτικά χειρουργεία και εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει τώρα», αναφέρει ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες οδηγίες που ισχύουν εδώ και λίγες ημέρες σχετικά με την καραντίνα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος. Σύμφωνα με αυτές, ο χρόνος καραντίνας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με COVID-19 είναι πλέον πέντε ημέρες και η επιστροφή στην εργασία γίνεται ακόμα και χωρίς αρνητικό τεστ, εάν είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα. Επιπλέον δεν απαιτείται καραντίνα για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει απλώς εκτεθεί στον ιό (επαφή κρούσματος).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2.000 υγειονομικοί απουσιάζουν από τα νοσοκομεία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό, εκ των οποίων περίπου 520 είναι από τα νοσοκομεία της Αττικής (πλην του Πειραιά). Και μάλιστα σε μια περίοδο που αφενός απουσιάζουν από το σύστημα 7.000 άτομα λόγω αναστολής εργασίας και 2.000 που συνταξιοδοτήθηκαν στο τέλος του 2021, και αφετέρου η προσέλευση στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί.