393 δασικές πυρκαγιές σε μια βδομάδα στην Ελλάδα! Αναζωπύρωση στο δάσος της Δαδιάς

33 mins read

Eνημέρωση σχετικά με τη  μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή του δάσους της Δαδιάς, η οποία συνεχίζει ανεξέλεγκτη το καταστροφικό της έργο, πραγματοποίησε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της. «Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν, για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου» ανέφερε χαρακτηριστικά και περιέγραψε αναλυτικά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Πυροσβεστικής για να προσεγγίσουν το μέτωπο που καίει μέσα στο εθνικό πάρκο.

Όπως είπε οι μεγαλύτερες δυσκολίες σχετίζονται με το γεγονός ότι η φωτιά έχει συναντήσει μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη. Προβλήματα δημιουργούνται και από τους ανέμους οι οποίοι αλλάζουν συνεχ΄πως κατευθύνσεις αλλά και από το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο είναι σχεδόν ανύπαρκτο μέσα στο εθνικό πάρκο.

Να σημειωθεί ότι οι πολύ ισχυρές εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν καθόλη την διάρκεια της ημέρας, άρχισαν να αποσύρονται από την περιοχή λόγω του σκότους και αναμένεται να επανέλθουν  το Σάββατο με το πρώτο φως της ημέρας.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε στην ενημέρωση: 

Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 393 δασικές πυρκαγιές. Σήμερα εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές με τις σημαντικότερες στα Μέγαρα, στην Ηλεία, στη Λέσβο, στην Αρτέμιδα Αττικής και στην Ανδρίτσαινα Ηλείας.

Οι περισσότερες από το σύνολο των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Ταυτόχρονα την τελευταία εβδομάδα αντιμετωπίσαμε 800 αστικές πυρκαγιές.

Για την πυρκαγιά που μας απασχολεί περισσότερο, στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε εχθές το μεσημέρι στις 14:28. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.
Η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί, από χθες, σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή. Μαζί μας επιχειρούν, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει, 7 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη. Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Αυτή τη στιγμή, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν, για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πυρκαγιά στην Δαδιά του Έβρου που εκδηλώθηκε χθες. Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus /Emergency Management Service – Mapping με σκοπό την αποτίμηση της περιοχής που επλήγη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή “Δαδιά” της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping, θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Facebook Comments