ΑρχικήΕπικαιρότητα4 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε ο Γηρυόνης - Τι προβλέπεται

4 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε ο Γηρυόνης – Τι προβλέπεται

Η επέλαση του Γηρυόνη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας άφησε πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές και τέσσερις νεκρούς ενώ θα συνεχιστεί κυρίως σε περιοχές στο Αιγαίο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Η χθεσινή μέρα ήταν πολύ δύσκολη για τους κατοίκους των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Χαλκιδική, σάρωσε με αμέτρητα κυβικά νερού πόλεις, χωριά και κατοικημένες περιοχές.

Στη Ρόδο η Πυροσβεστική δέχθηκε 190 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων με τους πυροσβέστες να απεγκλωβίζουν επτά άτομα από πλημμυρισμένα κτήρια και να διασώζουν άλλα έξι άτομα.

Στη Χαλκιδική δέχθηκε 25 κλήσεις και πραγματοποίησε 14 αντλήσεις υδάτων, 5 κοπές δέντρων ενώ ένα άτομο χρειάστηκε να μεταφερθεί από το ποιμνιοστάσιό του σε ασφαλές σημείο.

Στη Θάσο η Πυροσβεστική δέχθηκε επτά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, στην περιοχή του Λιμένα Θάσου, τρεις κλήσεις για κοπές δέντρων, στις περιοχές Παναγία, Γλυκάδι και Λιμένας ενώ πυροσβέστες μετέφεραν τέσσερα άτομα από ισόγεια κατοικία στην περιοχή του Λιμένα.

Συνολικά θρηνούμε τέσσερα θύματα από την κακοκαιρία. Συγκλονίζει ο θάνατος μίας 75χρονης γυναίκας ΑΜΕΑ που πνίγηκε μέσα στο σπίτι της στη Ρόδο. Δύο άνδρες πνίγηκαν ενώ βρίσκονταν στο σκάφος τους στο Αντίρριο κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας,  αν και αρχικά είχε διαρρεύσει ότι ήταν Γάλλοι, είναι Γάλλοι. Στην Κω μία γυναίκα ήταν χειμερινή κολυμβήτρια κι έχασε έτσι τη ζωή της.

Η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με τo meteo.gr, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στο Αιγαίο, στο Νότιο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 9 έως 17, στην Ήπειρο από 7 έως 18, στη Θεσσαλία από 9 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 20, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 18, στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 18 και στην Κρήτη από 12 έως 21.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης. Ιδιαίτερα στο Θερμαϊκό κόλπο θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα γίνουν μεταβλητών διευθύνσεων 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βόρειους έως 3 και στα δυτικά έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών έως το μεσημέρι. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βόρειους 2 έως 4 μποφόρ. Ιδιαίτερα στον Θερμαϊκό θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς.

Την Τετάρτη αναμένουμε στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές, πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Πέμπτη αναμένουμε στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πιθανώς στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.