ΑρχικήΕπικαιρότητα6,5 εκατ. «χαμένες» ώρες στον Κηφισό - Μποτιλιαρισμένοι 100 ώρες τον χρόνο...

6,5 εκατ. «χαμένες» ώρες στον Κηφισό – Μποτιλιαρισμένοι 100 ώρες τον χρόνο οι οδηγοί

Κολλημένοι στην κίνηση για 100 ώρες τον χρόνο οι Αθηναίοι – Ποια είναι η μόνη λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Περίπου 100 ώρες κάθε χρόνο χάνει στην κίνηση ο μέσος Αθηναίος οδηγός, με το μποτιλιάρισμα να αποτελεί πλέον καθημερινότητα στους δρόμους της πρωτεύουσας. Η μετακίνηση σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να χρειαστεί σχεδόν 30 λεπτά, με τα νεύρα και την υπομονή να δοκιμάζονται.

Όπως τονίζουν συγκοινωνιολόγοι, η λύση δεν είναι να φτιάξουμε κι άλλους δρόμους. Αντιθέτως, αυτό που απαιτείται είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που να συνδυάζει λειτουργικές οδικές υποδομές με ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Χρειαζόμαστε ένα επαρκές βασικό οδικό δίκτυο, αλλά ας μην αυταπατόμαστε: το πρόβλημα της συμφόρησης δεν θα λυθεί με περισσότερο οδόστρωμα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα στοιχεία για την κυκλοφοριακή συμφόρηση στον Κηφισό είναι αποκαλυπτικά. Το 2018 οι «χαμένες ώρες» σε αυτόν τον οδικό άξονα υπολογίζονται σε 3,5 εκατ., με τον αριθμό πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, να  ανεβαίνει σε 6,5 εκατ. Αυτό αντιστοιχεί σε ζημία ύψους 80 – 90 εκατ. ευρώ ετησίως για την εθνική οικονομία.

«Τα οδικά έργα πρέπει να γίνουν με σύστημα παραχώρησης και τα χρήματα του Δημοσίου να κατευθυνθούν σε επενδύσεις στο μετρό και στα λεωφορεία», όπως αναφέρουν ειδικοί από το ΕΜΠ. «Χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός οδικών υποδομών, αλλά και υποδομών που αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ουσιαστικά το μετρό. Το μετρό έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω».