ΑρχικήΕπικαιρότητα8.000 αστυνομικοί θα ελέγχουν την τήρηση των νέων μέτρων - Σε «μαύρη...

8.000 αστυνομικοί θα ελέγχουν την τήρηση των νέων μέτρων – Σε «μαύρη λίστα» οι επιχειρήσεις

Εντείνεται η επιχείρηση «πειθούς» στους ανεμβολίαστους ενώ εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων από το Σάββατο. Επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας.

Θα κάνουν ελέγχους από το προσεχές Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων. Αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Στο στόχαστρο διασκέδαση, λιανεμπόριο και εστίαση

Στο επίκεντρο των ελέγχων μπαίνουν αρχικά η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο. Οι αρμόδιοι έχουν στα χέρια τους μια λίστα 50 πρώτων στόχων, επιχειρήσεων δηλαδή που στο παρελθόν υπέπεσαν σε παραβάσεις αναφορικά με την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί. Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

Έτσι, αυστηροί θα είναι και οι έλεγχοι σε καταστηματάρχες που χρησιμοποιούν νάιλον σε ανοικτούς χώρους προκειμένου να λειτουργούν ως μεικτοί, δηλαδή ως μέρη όπου επιτρέπονται και ανεμβολίαστοι.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τήρηση του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της ταυτοπροσωπίας. Εκεί εντοπίζουμε ένα μεγάλο κενό. Η ιστορία με τους ανοιχτούς χώρους που κλείνονται με διαφόρους τρόπους (π.χ. υαλοπετάσματα), δεν είναι ανοιχτοί χώροι. Είναι καθαρά κλειστοί χώροι για την τήρηση της νομοθεσίας και θα επιβάλλονται κυρώσεις. Αυτή η μηχανή που έχουν βρει κάποιοι να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις τους και να νοθεύσουν την υγιή ανταγωνισμό τελειώνει», προειδοποίησε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.

Η «μαύρη λίστα»

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται από το υπουργείο Ανάπτυξης μια πλατφόρμα στην οποία θα αναρτώνται οι παραβάτες των μέτρων για την πανδημία.

Με αυτό τον τρόπο, πέραν του προστίμου που θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και της αναστολής λειτουργίας ως και 15 ημέρες, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα βρίσκονται αντιμέτωποι και με το στίγμα.

«Δεν πάμε σε lockdown»

«Είμαι κατηγορηματικός, ότι δεν πάμε σε lockdown, έχουμε εμβόλιο». Με αυτή τη φράση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφατικά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να μπει σε καραντίνα ξανά η οικονομία και η κοινωνία, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει την πίεση που προκαλεί το 4ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κλειδί, όπως ανέδειξε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Mega,  ο εμβολιασμός. Τόσο όσων έχουν ακόμη επιφυλάξεις και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, όσο και των πολιτών που απομένει να κάνουν την αναμνηστική δόση. Τυχόν ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει χτιστεί ως σήμερα, με άρνηση κάποιων να κάνουν την 3η δόση, θέτει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.