ΑρχικήΕπικαιρότητα900.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί-Δραματικές ώρες για να μην φτάσει η φωτιά...

900.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί-Δραματικές ώρες για να μην φτάσει η φωτιά στην Ιστιαία

Ακόμα μια νύχτα πύρινης κόλασης βίωσαν οι κάτοικοι στην βόρεια Εύβοια, εκεί που για 8η μέρα η φωτιά καίει τα πάντα, ενώ πλέον κατευθύνεται από την Αβγαριά στα Καμάρια και τις Καματριάδες. Στις κοινότητες αυτές οι κάτοικοι έχουν σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα με στόχο την ανακοπή της πορείας της πυρκαγιάς.

Την ώρα που η φωτιά πέρασε την Αβγαριά οι πυροσβέστες μαζί με τους εθελοντές δημιούργησαν νέα αντιπυρική ζώνη στα Καμάρια. Στο χωριό Καματριάδες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν φτιάξει αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν λυσσαλέα πορεία της πυρκαγιάς. Η εικόνα έχει καλυτερεύσει αν και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ταυτόχρονα στην κοινότητα Καστανιώτισσα επειδή υπάρχει έντονη ανησυχία για την πορεία της φωτιάς έχει συγκεντρωθεί μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, ώστε να ανακοπεί η πορεία της για Ιστιαία.

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή
Σύμφωνα με τις καταγραφές έως χθες το απόγευμα και ενώ οι φωτιές βρίσκονταν σε εξέλιξη, συνολικά στις μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα είχαν καεί 888.280 στρέμματα. Συγκεκριμένα, οι κύριες μεγάλες πυρκαγιές κατέστρεψαν στην Αττική 73.870 στρέμματα, στη βόρεια Εύβοια 518.160 στρέμματα, στην Αρχαία Ολυμπία 100.110 στρέμματα, στην Αιγιάλεια 42.050 στρέμματα, στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας 45.990 στρέμματα και στην Ανατολική Μάνη 96.810 στρέμματα. Επίσης στη Ρόδο κάηκαν 11.290 στρέμματα.
Έρχονται νέες ενισχύσεις από το εξωτερικό
Νέα βοήθεια έρχεται στη χώρα μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών, από Τουρκία και Ρωσία.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχαν επικοινωνία με τους ομολόγους τους στη Ρωσία, όπου και αποφασίστηκε να σταλούν στη χώρα μας δύο αεροσκάφη Ιλιούσιν, καθώς και δύο ελικόπτερα. Ενώ η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα, αφού πλέον οι πυρκαγιές στην Τουρκία είναι υπό έλεγχο.
Τεράστια η συνεισφορά και της Γαλλίας, αφού πέρα από τους 80 πυροσβέστες και στα 3 Canadair που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αποφάσισε να στείλει επιπλέον  101 πυροσβέστες και 38 οχήματα. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη ομάδα 60 πυροσβεστών-διασωστών και 23 οχημάτων. Τα 250 μέλη που έχει στείλει η Γαλλία πρόκειται για  τη μεγαλύτερη χερσαία αποστολή της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας στο εξωτερικό.