ΑρχικήΕπικαιρότητα9.650 δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου - Όλο το χρονοδιάγραμμα

9.650 δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου – Όλο το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού παρουσίασε στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης ο κ. Θεμιστοκλέους. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε 9.650 δόσεις, ενώ ως τον Μάρτιο περιμένουμε 1.265.550 δόσεις.

Στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβει η Ελλάδα την πρώτη μικρή παρτίδα των εμβολίων των Pfizer/Biontech για τον κορωνοϊό που θα αριθμεί 9.650 δόσεις όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στις 27 θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας) ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού τους προσωπικού.

Στις 28 θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, προκειμένου να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό τους προσωπικό στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την τελική συμφωνία είναι να έχει λάβει τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Έως τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μόνο από την εταιρία Pfizer/Biontech 1 εκατ. 265 χιλιάδες δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, παραδόσεις από τις εταιρίες Moderna και AstraZeneca.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στα εμβόλια

Όπως διευκρίνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου: «Η προτεραιοποίηση βασίζεται στην ηλικία, στον κίνδυνο θανάτου και την έκθεση στον ιό. Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον ιό. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές, όπως οίκοι ευγηρίας. Μετά θα ακολουθήσουν οι άνω των 85 ετών. Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο αυτές οι διαβαθμίσεις στις συστάσεις για εμβολιασμούς θα προτεραιοποιούνται».