ΑρχικήΕπικαιρότηταΑισιόδοξος ο Φάουτσι: Τέλος του χρόνου, αρχές του 2021 το εμβόλιο του...

Αισιόδοξος ο Φάουτσι: Τέλος του χρόνου, αρχές του 2021 το εμβόλιο του κορωνοϊού

Ιδιαίτερα αισιόδοξος φαίνεται να είναι ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την υγειονομική κρίση Άντονι Φάουτσι αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φάουτσι εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο και θα πάρει έγκριση μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2021.
Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Φάουτσι μιλώντας στο Κογκρέσο για την εξέλιξη της πανδημίας στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι θα χρειαστεί χρόνος ακόμα καθώς απαιτούνται αυστηρές κλινικές δοκιμές μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι έχει βρεθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος ενημέρωσε ότι τα πειραματικά εμβόλια των εταιρειών Moderna, Pfizer, AstraZeneca και Johnson & Johnson, βρίσκονται στην τρίτη φάση των δοκιμών και αναμένονται αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.
Νωρίτερα, ο κ. Φάουτσι σχολιάζοντας το γεγονός ότι ξεπεράστηκε το όριο των 200.000 θανάτων από κορωνοϊό στις ΗΠΑ σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, επεσήμανε ότι «η ιδέα τόσων θανάτων είναι πραγματικά πολύ απογοητευτική και από κάποιες απόψεις συγκλονιστική».
Νέες εξελίξεις για το εμβόλιο – Αρχίζει η τρίτη φάση δοκιμών από την Johnson & Johnson
Εξίσου αισιόδοξη είναι η κατάσταση σχετικά με την υγειονομική κρίση, καθώς η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson προχωρά στην τρίτη φάση δοκιμών για το πειραματικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το δειγματολόγιο της τρίτης φάσης θα είναι το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αφού 60.000 ενήλικα άτομα, πολλά εξ αυτών άνω των 60 ετών θα είναι εθελοντές για τη δοκιμή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Μάλιστα σύμφωνα με απόψεις ειδικών που μεταδίδουν οι New York Times, το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει ως πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα ότι δεν απαιτούνται δύο δόσεις σε κάθε εθελοντή και ότι δεν χρειάζεται να διατηρείται σε θερμοκρασία ψύξης.
Με αυτόν τον τρόπο, η Johnson & Johnson έγινε σήμερα ο τέταρτος φαρμακευτικός όμιλος που ξεκινάει στις ΗΠΑ μια κλινική δοκιμή φάσης 3 ενός πειραματικού εμβολίου κατά της Covid-19 μιας δόσης, με 60.000 εθελοντές σε τρεις ηπείρους.
Η Johnson & Johnson έχει δεσμευτεί να διανείμει το εμβόλιο χωρίς κέρδος για την εταιρεία
Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η εταιρεία ελπίζει ότι θα μπορέσει να καταθέσει αίτημα επείγουσας έκδοσης άδειας στην Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) “στις αρχές του 2021”, διευκρινίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna υπήρξε η πρώτη στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο, που ξεκίνησε μια κλινική δοκιμή φάσης 3, η οποία θα καταγράψει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος σε μεγάλη κλίμακα, σε χιλιάδες εθελοντές. Την ακολούθησε ο όμιλος Pfizer και η συνέταιρός του BioNTech, κατόπιν η AstraZeneca.
Το γεγονός ότι τέσσερα πειραματικά εμβόλια βρίσκονται ήδη σε αυτό το εξελιγμένο στάδιο ανάπτυξης, λιγότερο από 8 μήνες μετά την αναγνώριση του ιού, είναι «άνευ προηγουμένου», υπογράμμισε ο Άντονι Φάουτσι, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, σε ένα ξεχωριστό δελτίο τύπου.
«Είναι πιθανό ότι θα χρειαστούμε διάφορα είδη εμβολιασμού για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε. Η Johnson & Johnson, που έχει δεσμευτεί να διανείμει το εμβόλιο χωρίς κέρδος για την εταιρεία, ελπίζει ότι θα μπορεί να παράσχει ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου κάθε χρόνο.