ΑρχικήΕπικαιρότηταΑλαλούμ! Τι έγραφαν οι εφημερίδες το 2002 για την αποζημίωση του Κωνσταντίνου...

Αλαλούμ! Τι έγραφαν οι εφημερίδες το 2002 για την αποζημίωση του Κωνσταντίνου από το κράτος

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να πληροφορηθεί ποιο ήταν το κλίμα στα ΜΜΕ μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη βασιλική περιουσία. Διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα, δεν θα έβγαζε κανένα νόημα. Ήταν μεγάλο το ποσό που επιδικάστηκε; Ήταν νίκη ή ήττα του ελληνικού κράτους απέναντι στον τέως βασιλιά; Μήπως ήταν πιο σημαντικό για τον Έλληνα αναγνώστη ότι συνέβαινε μία φρίκη στην Κένυα;


Διαβάστε τι είχε γραφτεί στο σύνολο του Τύπου πριν 22 χρόνια και κρίνετε μόνοι σας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πικρά λόγια. Αιφνιδιάστηκε ο τέως με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η ΑΥΓΗ: Φθηνά πληρώσαμε τα λάθη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το Ευρωδικαστήριο επιδίκασε 4,6 δισ. δρχ στον τέως.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Διέσυραν τον τέως οι σωστοί χειρισμοί του Βενιζέλου. Τα κατάφερε πάλι ο Σημίτης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κωνσταντίνος: Εγώ ήθελα να πάρω μόνο το σπίτι μου. Βασιλική περιουσία: Θα πληρώσουμε 4,6 δισ. τον “αντιμοναρχικό αγώνα” της κυβέρνησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πήρε 5 παρά κάτι. Ο τέως έμεινε στο ψιλι-κοκό. Το “παίζει” τώρα αδικημένος.

ΕΣΤΙΑ: Ασύλληπτη μικρότης η επίθεσις κατά Κωνσταντίνου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τρόμος εναντίον όλων. Στην Κένυα το νέο πεδίο φρίκης. Οι τρομοκράτες επιδιώκουν εμπλοκή Ισραήλ στο “ασύμμετρο σκηνικό”.

ΝΙΚΗ: Όλοι μαζί για λύση του Κυπριακού. Κλίμα ομοψυχίας σε ΚΕ – ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ομολογούν τεράστιες ευθύνες για το Κυπριακό κυβέρνηση – ΚΕ ΠΑΣΟΚ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επιδότηση σωσίβιο στους βαμβακοπαραγωγούς. Απόφαση χθες στις Βρυξέλλες.

ΕΞΠΡΕΣ: Δημοσιονομική ανασφάλεια. Ανησυχία σε ΣΕΒ και ΙΟΒΕ για την πορεία της οικονομίας.

Αποζημίωση για βασιλική περιουσία

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι “τα όρια του εξευτελισμού για τους Γλύξμπουργκ αγγίζει το ποσό της αποζημίωσης (13,7 εκατ. ευρώ ή 4,6 δισ. δραχμές) για τα 75.828 στρέμματα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συνδέει ευθέως το ποσό με το ‘τέλος της μοναρχίας’ στη χώρα μας”.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι “ούτε μία πολυκατοικία στην οδό Αναγνωστοπούλου του Κολωνακίου όπου διαμένει ο κ. Κώστας Σημίτης δεν θα μπορέσει να αγοράσει ο τέως Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος με τα χρήματα που του επεδίκασε χθες το απόγευμα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαλλοτρίωση της Περιουσίας του από το Ελληνικό Δημόσιο. Το ποσόν που τελικά επεδικάσθη ως αποζημίωση στην τέως Ελληνική Βασιλική Οικογένεια ανέρχεται στο… εξευτελιστικό 4,66 δισ. δρχ. (13,7 εκατ. ευρώ), από το οποίο ο Κωνσταντίνος θα λάβει 12 εκατ. ευρώ, η αδελφή του Ειρήνη 900 χιλιάδες, η θεία του Αικατερίνη 300 χιλιάδες ευρώ, 500 χιλιάδες ευρώ θα κατατεθούν για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων”.

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι “οι σωστοί χειρισμοί της Κυβέρνησης έφεραν τον αλαζόνα έκπτωτο μονάρχη με τις… εξωγήινες απαιτήσεις να μην παίρνει τελικά, ούτε δεκάρα τσακιστή”.

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι “με πίκρα αντέδρασε ο τ. βασιλεύς Κωνσταντίνος στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο τους επεδίκασε ως αποζημίωση ποσό 4,6 δισ. δρχ.”.

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ “καθυστερημένο υστερόγραφο μιας εποχής που έχει οριστικά κλείσει μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου”.

ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι “ο τέως είχε πολλά σχέδια κατά νου, υπό την προϋπόθεση ότι θα κέρδιζε το αμύθητο ποσό το οποίο προσδοκούσε: από την απόκτηση μιας βίλας στο Ψυχικό και ενός μεγάλου κτήματος με έπαυλη στην ακτή απέναντι από τις Σπέτσες ως την ενεργοποίησή του στον τομέα των ΜΜΕ. Ενα μικρό τμήμα της αποζημίωσης προοριζόταν επίσης για δωρεά σε κάποια φιλανθρωπικά ιδρύματα”.

H ESPRESSO υποστηρίζει ότι “έτοιμος ‘να επιστρέψει στην Ελλάδα πολύ σύντομα’ δηλώνει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τη βασιλική περιουσία, κάνοντας γνωστές ανοιχτά τις προσθέσεις του”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει “τα πανηγύρια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν ότι (για… ευνόητους προφανώς λόγους) έχουν χάσει την αίσθηση της αξίας του χρήματος, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούν τα 4,6 δισεκατομμύρια δραχμές αμελητέο ποσό”.