ΑρχικήΕπικαιρότηταΑλιευτικό υγρός τάφος: Ομολόγησε ένας εκ των συλληφθέντων -«Βαρύ» το κατηγορητήριο για...

Αλιευτικό υγρός τάφος: Ομολόγησε ένας εκ των συλληφθέντων -«Βαρύ» το κατηγορητήριο για τους 9

Τη στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί την απώλεια τόσων ψυχών, στο ναυάγιο με το αλιευτικό ανοιχτά της Πύλου, από τους 9 συλληφθέντες, ομολόγησε ο ένας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Υπουργείο Ναυτιλίας, επιβεβαίωσε ότι ένας εκ των συλληφθέντων ομολόγησε πως είναι διακινητής.

Περιέγραψε μάλιστα τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.

«Βαρύ» κατηγορητήριο για τους 9
Στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας θα παραμείνουν έως τη Δευτέρα οι 8 από τους 9 κατηγορούμενους διακινητές. Ο 9ος νοσηλεύεται, φρουρούμενος. Είναι όλοι τους Αιγύπτιοι, από 20 έως 40 ετών.

Αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα, τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι το Λιμενικό προσέγγισε το μοιραίο αλιευτικό, δύο ώρες πριν το ναυάγιο και δεν έχει καμία σχέση με τη βύθιση του σκάφους. «Το Λιμενικό προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν το ναυάγιο – Έλαβε απάντηση «No help…Go Italy». Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του. Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά».

Η στάση της κυβέρνησης

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από του Μαξίμου, η διαπίστωση των συνθηκών και των αιτίων της μοιραίας ανατροπής και βύθισης του αλιευτικού σκάφους, με συνέπεια την τραγική απώλεια πολυάριθμων συνανθρώπων μας, προϋποθέτει ενδελεχή έρευνα των πραγματικών γεγονότων και πολύπλοκες τεχνικές κρίσεις ώστε να αναδειχθούν, με την επιβαλλόμενη ακρίβεια και πληρότητα, τα περιστατικά του ναυαγίου και τα δεδομένα έρευνας και διάσωσης που αντιμετώπισαν οι αρμόδιοι φορείς. Παράλληλα έγινε σαφές ότι η δικαιοσύνη θα εκφέρει κρίση για τις συνθήκες του ναυαγίου.

Εγκύκλιος Ντογιάκου για τήρηση απόλυτης μυστικότητας της έρευνας
Απόλυτη τήρηση της μυστικότητας στην έρευνα που είναι σε εξέλιξη για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος, απευθυνόμενος στις αρμόδιες εισαγγελικές και λιμενικές αρχές, υπενθυμίζει παλαιότερη εγκύκλιο που είχε αποστείλει το 2015, ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών για τον τρόπο διεξαγωγής των ανακριτικών ενεργειών.

Με την εγκύκλιο ζητείται η πιστή εφαρμογή της μυστικότητας της έρευνας, από όλους εκείνους οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτήν, ανάμεσα τους εισαγγελικοί λειτουργοί αλλά και λιμενικοί που λαμβάνουν καταθέσεις αλλά και συλλέγουν στοιχεία.