ΑρχικήΕπικαιρότηταΑλκ. Στεφανής: «Πιο κοντά στην αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά»

Αλκ. Στεφανής: «Πιο κοντά στην αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά»

Με δημοσίευμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, αναφέρθηκε στη πορεία των εργασιών της οικίας του Παύλου Μελά, γράφοντας: «Καθημερινά ερχόμαστε πιο κοντά στην ολοκλήρωση. Σύμπραξη δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς και άριστη διυπηρεσιακή διάδραση καθιστούν το αποτέλεσμα εξαιρετικό. Υπερήφανοι!»

Πρόκειται για την εξοχική κατοικία της οικογένειας Μελά στην Κηφισιά, που αποτελούσε δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο της μεγαλοαστικής κοινωνίας των Αθηνών, τον 19ο αιώνα. Φιλοξένησε από το 1895 -τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωή του- τον Παύλο Μελά, τη σύζυγό του Ναταλία –το γένος Δραγούμη- και τα δύο παιδιά τους, τον Μιχαήλ και τη Ζωή -μητέρα της κ. Ναταλίας Ιωαννίδη. Φωτογραφίες της εποχής, δείχνουν τον Παύλο Μελά να παίζει με τα παιδιά του, στην πίσω αυλή. Τα σχέδια της εξοχικής κατοικίας είχε κάνει ο ίδιος ο Παύλος Μελάς γράφοντας επάνω τους και ποιος θα έμενε σε κάθε δωμάτιο.

Τον Αύγουστο 1904, με παρέμβασή του πρωθυπουργού Γεώργιου Θεοτόκη, ο Παύλος Μελάς διορίστηκε αρχηγός των σωμάτων που δρούσαν στην περιοχή του Μοναστηρίου και της Καστοριάς. Αναχώρησε από αυτό το σπίτι, με πάσα μυστικότητα, αποχαιρετώντας μόνο τα παιδιά του. Ήταν βέβαιος ότι δεν θα επέστρεφε.

Φωτογραφίες από την πορεία των εργασιών, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν στη σελίδα στο facebook του κ. Στεφανή: