Αλκ. Στεφανής: «Ο Ερντογάν απέτυχε σε όλα τα επίπεδα»

19 mins read

«Η συνεχόμενη επιθετική ρητορική πρέπει να μας προβληματίζει, αλλά είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο» δήλωσε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Aλκιβιάδης Στεφανής.

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει στις όποιες προκλήσεις, ρητορικές ή επί του πεδίου, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Ερντογάν απέτυχε σε όλα τα επίπεδα».

Κάνοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και των απρόβλεπτων αντιδράσεων που έχουν οι  δύο ηγέτες τους όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση ο κ. Στεφανής επισήμανε ότι «η Τουρκία υφίσταται καθημερινά εκπλήξεις και προσπαθεί να τις ξεπεράσει με αντιδράσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι έξω από κάθε όριο και λεκτικό».

Σχολιάζοντας μάλιστα την αρνητική παρουσία του Τούρκου προέδρου στην Πράγα και τις ανυπόστατες κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για μη τήρηση του πρωτοκόλλου είπε πώς πρόκειται για μια κωμική στιγμή των δηλώσεων του κ. Ερντογάν. «Η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία καθημερινά κινείται πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου» είπε και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά τα πράγματα σημειώνονται, αναλύονται και η Ελλάδα σχεδιάζει τις αντιδράσεις της. Είδαμε την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, τον κ. Δένδια να πηγαίνει στην Αίγυπτο και στη συνέχεια στη Μάλτα».

Ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας για την Αίγυπτο με την οποία η Ελλάδα έχει συμφωνήσει για την χάραξη ΑΟΖ υπενθύμισε ότι είναι η ένατη χώρα παγκόσμια από πλευράς στρατιωτικής δύναμης παγκόσμια.

«Σε κάθε δράση του Τούρκου προέδρου η Ελλάδα έχει να απαντήσει με πολλά και διαφορετικά σενάρια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχεδιάζουμε για το χειρότερο δυνατό σενάριο

Μιλώντας ο κ. Στεφανής για την ελληνική ΑΟΖ και την παράμετρο της Λιβύης όπου η Τουρκία έχει πλέον δύο βάσεις επισήμανε ότι η Ελλάδα εξετάζει το δυσμενέστερο σενάριο κάθε φορά και έχει απάντηση.

«Βλέπουμε ότι η προσπάθεια εξαγωγής της Τουρκίας στο εξωτερικό έχει αποτύχει. Ενώ πήγε να βελτιώσει την κατάσταση στη Λιβύη, τελικά η κατάσταση έχει χειροτερεύσει» επισήμανε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Μιλώντας ο πρώην υφυπουργός Άμυνας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο δήλωσε ότι «δεν το θέλει η ίδια η σε εισαγωγικά κυβέρνηση της Λιβύης αυτή τη στιγμή πάρα ένα κομμάτι αυτής. Και βεβαίως δεν το θέλει η Αίγυπτος, διότι νιώθει ότι απειλούνται τα ζωτικά συμφέροντα που έχει στον κόλπο της Σύρτης. Άρα, βλέπουμε ότι είναι πολύ δύσκολο το πάζλ για να μπορέσει κάποιος να βρει μια λύση, η οποία θα είναι ευνοϊκή για την Τουρκία».

Κάνοντας λόγο για την εγρήγορση της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ο κ. Στεφανής πρόσθεσε ότι «σχεδιάζουμε για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Δυσκολεύουμε τον εαυτό μας σε πάρα πολύ μεγάλο σημείο, εξετάζοντας όλους τους πυλώνες ισχύος της Τουρκίας και βρίσκουμε λύσεις απέναντι σε αυτούς».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα