ΑρχικήΕπικαιρότηταΑλλαγή προγράμματος: Η Τουρκία στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών

Αλλαγή προγράμματος: Η Τουρκία στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών

Αν και η Σύνοδος Κορυφής είχε αποφασίσει να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι στη Σύνοδο του Δεκέμβρη το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, η ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει έως τότε, καθώς η τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο εντείνεται.

Τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει… απασφαλίσει εντός κι εκτός συνόρων, λέγοντας στους άνεργους να πιουν τσάι του κεφιού για να ξεχάσουν τη φτώχεια τους και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν ψυχοπαθή, το θέμα της Τουρκίας αναμένεται να βρεθεί ξανά στο διαδικτυακό τραπέζι της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών την Πέμπτη, που έχει προγραμματιστεί για την επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, η συμπεριφορά της Τουρκίας, κάνει επιτακτική την ανάγκη συζήτησης άμεσα, νωρίτερα από τον Δεκέμβριο που είχε προγραμματιστεί. Ωστόσο, οι ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψη δεν θα λάβουν αποφάσεις. Οπότε, για τις όποιες αποφάσεις για κυρώσεις ή θετική ατζέντα, θα κρατήσουν το «ραντεβού» του Δεκεμβρίου.  

Χθες, η ηγεσία της ΕΕ τοποθετήθηκε κατά της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Πολύ σκληρός σε προσωπική του ανάρτηση στο Twitter υπήρξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο οποίος επεσήμανε ότι «αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς δράσεις στη Μεσόγειο και τώρα προσβάλλει. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη». 

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ είχε τονίσει ότι οι τα λόγια του Προέδρου Ερντογάν «είναι απαράδεκτα» και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει αυτήν την επικίνδυνη πορεία αντιπαράθεσης. 

«Είμαστε με τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή του Σαμουέλ Πατί», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.