«Αμφιβάλλει κανείς ότι είμαι η πιο κατάλληλη;» – Η Λούκα Κατσέλη στο ΔΣ fund κόκκινων δανείων

19 mins read

Η πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, απάντησε στην κριτική που δέχεται για την τοποθέτηση της σε πολυεθνική διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ λίγο μετά τις εκλογές του 2019 ανέλαβε θέση μη εκτελεστικού μέλους στη διοίκηση της εταιρείας «Πέπερ Ελλάς Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», αυστραλιανών συμφερόντων.

Η αυστραλιανών συμφερόντων -πλέον- “Pepper Εuropean Servicing”, αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα σε χώρες με μεγάλο πρόβλημα κόκκινων δανείων όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, έχοντας υπό διαχείριση κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και πάνω από 60.000 λογαριασμούς στεγαστικών δανείων, των οποίων το 80% αποτελούν εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.

Τι απαντά η Λούκα Κατσέλη

«Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με τη συμμετοχή μου στο ΔΣ Εταιρείας Διαχείρισης Απαιτήσεων και Πιστώσεων

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το όνομά μου και η πολιτική μου διαδρομή έχει ταυτιστεί με τη διάσωση των σπιτιών χιλιάδων Ελλήνων και την επίλυση του τεράστιου προβλήματος της ιδιωτικής υπερχρέωσης, που αποτελεί θηλιά στο λαιμό χιλιάδων νοικοκυριών, επιχειρήσεων αλλά και του ίδιου του τραπεζικού συστήματος.
Οι επιλογές που έκανα και κάνω, από διαφορετικές θέσεις ευθύνης, έχουν υπηρετήσει και υπηρετούν συγκεκριμένες αρχές και στόχους:
– Την προάσπιση της «οικονομικής δημοκρατίας», δηλαδή της δυνατότητας κάθε οφειλέτη, όσο αδύναμος κι αν είναι, να προασπίζεται ισότιμα με τον πιστωτή τα δικαιώματά του μέσω αδιάβλητων διαδικασιών αντικειμενικής διαμεσολάβησης ή/και δικαστικής προσφυγής.
– Την προάσπιση του κοινωνικού δικαιώματος στη στέγη, καθώς μια κοινωνία εξαθλιωμένων αστέγων αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας.
– Την ανάγκη διασφάλισης της κεφαλαιακής επάρκειας και κερδοφορίας των Τραπεζών, καθώς η ευρωστία του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την επανεκκίνηση και αναδιάρθρωση της οικονομίας μας.
Σήμερα, μετά την μεταβίβαση ενός μεγάλου τμήματος (20 δισεκ.) μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Τράπεζες σε Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔ), η έκβαση της μάχης για την αποτελεσματική επίλυση του ζητήματος της υπερχρέωσης, με σεβασμό στα δικαιώματα οφειλετών και πιστωτών, εξαρτάται πλέον από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας που θα διέπει όλες τις ΕΔΑΔ καθώς και τη λειτουργία της κάθε ΕΔΑΔ στην πράξη.
Επειδή αυτό που έχω μάθει στη ζωή μου είναι να αναμετριέμαι με τις δυσκολίες στην πράξη, γι αυτό και δέχτηκα την τιμητική πρόσκληση της Pepper – Link Hellas Servicing να συμμετάσχω στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ως ανεξάρτητο μέλος.
Ερωτώ: υπάρχει κάποιος που αμφιβάλει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος και ότι θα κάνω ό τι περνάει από τη δύναμή μου να προασπίσω τις αρχές που προανέφερα;
Φιλικά,
Λούκα Τ. Κατσέλη».

https://www.facebook.com/LKatseli/posts/10155932386909567

Facebook Comments