Άμυνα: Ξεκινούν βολές με αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot στην Κρήτη

9 mins read

Οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας, ΗΠΑ, Γερμανίας και Ολλανδίας θα εκτελούν από τη Δευτέρα και για τρεις εβδομάδες στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) βολές με αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου «Patriot».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα επιτελεία και των υπολοίπων τριών χωρών, που αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες και χρήστες του Πεδίου Βολής Κρήτης, θα προχωρήσουν σε αυτή τη συνεργασία, ώστε να πιστοποιήσουν την εύρυθμη λειτουργία των αντιαεροπορικών συστημάτων τους.

Το προσωπικό και τα μέσα από ΗΠΑ, Γερμανία και Ολλανδία έφθασαν στην Κρήτη τις προηγούμενες ημέρες όπου και εγκαταστάθηκαν.

Η διαδικασία των βολών ξεκινάει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει συνολικά τρεις εβδομάδες, δίχως να αποκλείεται κάποια χρονική προσαρμογή.

Παρά τους περιορισμούς που θέτει η πανδημία στη μετακίνηση των συμμαχικών Ενόπλων Δυνάμεων, με προφανείς επιπτώσεις και στην εκπαιδευτική διαδικασία (ασκήσεις, επιχειρησιακή εκπαίδευση κλπ), η ενεργοποίηση του ΠΒΚ, λίγες ημέρες μετά και την χρήση του από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εντάσσεται στην προσπάθεια διατήρησης της κινητικότητας.

Επιπλέον, συνδέεται και με την προσπάθεια του ΓΕΕΘΑ να προωθήσει την εικόνα της Κρήτης, ως ενός πυλώνα όπου μπορεί να συνδυαστούν πολλαπλές στρατιωτικές δραστηριότητες, πέρα από τις ευρύτερα γνωστές υφιστάμενες δυνατότητες της βάσης της Σούδας.

Facebook Comments