ΑρχικήΕπικαιρότηταΑναξιοποίητη η τσικουδιά για την παραγωγή αντισηπτικών

Αναξιοποίητη η τσικουδιά για την παραγωγή αντισηπτικών

Δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια των αποσταγματοποιών της Κρήτης να συγκεντρώσουν τσικουδιά και να την παραχωρήσουν στο κράτος για την χρησιμοποίησή της για την παραγωγή αντισηπτικών.

Σύμφωνα με Χανιώτικα Νέα, παρότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς να δώσουν το προϊόν τους, στα Χανιά υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώνονταν πάνω από 3 τόνοι και στο Ηράκλειο είχε μαζευτεί ποσότητα 5 τόνων, τελικά το Γενικό Χημείο του Κράτους έκρινε ότι δεν μπορεί στη συγκεκριμένη στιγμή να επεξεργαστεί τις ποσότητες αυτές.

«Μας είπαν ότι έχουν αρκετό οινόπνευμα για να κάνουν αντισηπτικά και τώρα δεν μπορούν να επεξεργαστούν την τσικουδιά αν τους την στέλναμε», μας είπε ο πρόεδρος των Αποσταγματοποιών Χανίων κ. Γιώργος Σταματάκης.

Για να μετατραπεί η τσικουδιά σε αντισηπτικά απαιτείται η επεξεργασία της και η ενίσχυση του αλκοόλ που διαθέτει έτσι ώστε να «ανέβουν οι βαθμοί του». Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο κράτους τη σχετική εργασία έχουν αναλάβει εργοστάσια των ενόπλων δυνάμεων.

«Δεχθήκαμε πάρα πολλές προσφορές από παραγωγούς στα Χανιά. Ήταν συγκινητική η προσφορά τους. Εδώ στα Χανιά υπολογίζω ότι μέσα σε 2 μέρες θα συγκεντρώναμε 3 τόνους, το Ηράκλειο μάζεψε 5 τόνους ενώ ενδιαφέρθηκαν και άλλοι  Και το Τελωνείο και το Χημείο μας είχαν πει ότι είναι σύμφωνοι, το ίδιο και  η Ανεξάρτητη Αρχή  Δημοσίων Εσόδων. Τελικά όμως δεν μπορέσαμε σε αυτή τη χρονική στιγμή να προχωρήσουμε σε αυτή την δωρεά», τόνισε ο κ. Σταματάκης.