ΑρχικήΕπικαιρότηταΑνείπωτη τραγωδία για την ελληνική αποστολή στη Λιβύη: 4 νεκροί, 2 αγνοούμενοι...

Ανείπωτη τραγωδία για την ελληνική αποστολή στη Λιβύη: 4 νεκροί, 2 αγνοούμενοι και 14 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση από τροχαίο

Τέσσερις νεκροί και δύο αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στη Λιβύη.

Σε μετωπική σύγκρουση ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, η οποία είχε μεταβεί στη χώρα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τι μετέδωσε το Reuters

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους από τη Λιβύη, τέσσερα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο που έγινε λίγο μετά τις 12 μεσημέρι (ώρα Βεγγάζης) έξω από την πόλη Ντέρνα.

Το Alarabiya

 


Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχαν ανακοινώσει τα εξής:

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς.

Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα.

«Σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της.

Τι μετέδωσε η ΕΡΤ

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι οι τραματίες μεταφέρθηκαν σε πολλά νοσοκομεία. Η αποστολή είχε προσγειωθεί ελάχιστες ώρες νωρίτερα στη Βεγγάζη και κατευθυνόταν προς την πόλη Ντέρνα που επλήγη από τις σαρωτικές πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Λίγο μετά τις 21.00 απογειώθηκε από την Ελευσίνα C -130 με γιατρούς και ειδικό εξοπλισμό ακόμη και για παροχή πρώτων βοηθειών αλλά και για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων.