ΑρχικήΕπικαιρότηταΑνησυχία των ειδικών για τα ανεμβολίαστα παιδιά - «Θα εκτεθούν στον ιό...

Ανησυχία των ειδικών για τα ανεμβολίαστα παιδιά – «Θα εκτεθούν στον ιό αργά ή γρήγορα»

Mε ιδιαίτερη ανησυχία οι ειδικοί παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ό,τι αφορά και στα παιδιά, καθώς από την πρώτη ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία, καθημερινά εντοπίζονται κρούσματα κορωνοϊού στις σχολικές τάξεις.

Εφιαλτική είναι η πρόβλεψη της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, η οποία τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα να δούμε ακόμη και παιδιά στις ΜΕΘ.

«Στο Λος Άντζελες έκαναν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στα παιδιά στα σχολεία γιατί ήταν πολλά τα κρούσματα. Και ένα μεγάλο ποσοστό μπήκε σε ΜΕΘ. Και δεν θα ήθελε κανείς μας, με τίποτα, να δει παιδάκια διασωληνωμένα» ανέφερε, κάνοντας έκκληση στους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Μάλιστα, όπως εξήγησε «είναι επιθετική η μετάλλαξη (Δέλτα) στα παιδιά και στους νέους. Από τις δυσκολότερες μεταλλάξεις που έχουμε. Δεν το περιμέναμε κι εμείς».

 

«Οι γονείς πρέπει να συγκρίνουν τους κινδύνους και να αποφασίσουν για τον εμβολιασμό των παιδιών»

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων και το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων στα παιδιά, εξήγησε πως «ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά».

Για αυτό, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση. Από τη μία, είναι ο κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό ενώ είπε πως είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία.

Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο προκύπτει από τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι, όπως τόνισε ο καθηγητής, το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και άνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ, αναφέροντας ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατεσταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. «Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί». 

Μάλιστα, ο  καθηγητής Λοιμωξιολογίας προέβλεψε για την πορεία της πανδημίας ότι «θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα».