ΑρχικήΕπικαιρότηταΆνοιξαν οι διαθήκες του Μίκη Θεοδωράκη - Τι αναφέρει για τον Νίκο...

Άνοιξαν οι διαθήκες του Μίκη Θεοδωράκη – Τι αναφέρει για τον Νίκο Κουρή

Ανοίχθηκαν οι πέντε διαθήκες τις οποίες είχε συντάξει μέσα σε διάστημα έξι χρόνων ο Μίκης Θεοδωράκης, δίνοντας λεπτομερείς οδηγίες για τη διαχείριση όλων όσων θα άφηνε πίσω του φεύγοντας για το αιώνιο ταξίδι.

Η πρώτη διαθήκη του Μίκη συντάχθηκε το 2011, ενώ η τελευταία τον Απρίλιο του 2021 και η μία συμπληρώνει την άλλη.

Ο κορυφαίος Ελληνας μουσικοσυνθέτης όρισε τους κληρονόμους και τους διαχειριστές των πνευματικών του δικαιωμάτων, ενώ οριοθέτησε με τον δικό του τρόπο τη σχέση του με τον Νίκο Κουρή-Θεοδωράκη, που έχει πολυσυζητηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει στη διαθήκη τον Νίκο Κουρή ως “αυτοαποκαλούμενο Θεοδωράκη”. Τον ευχαριστεί που διαδίδει το έργο του και προτρέπει τους κληρονόμους του να μην του το απαγορεύσουν. Ουσιαστικά, σε κανένα σημείο της διαθήκης ο Μίκης Θεοδωράκης δεν λέει πως ο Νίκος Κουρής είναι γιός του.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Νίκος Κουρής συνέβαλε στη δημιουργία του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού Miki’s Radio, το πρόγραμμα του οποίου είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην παρουσίαση του ανεκτίμητου έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Ο ίδιος ο συνθέτης μάλιστα είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για το εγχείρημα αυτό.

Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός Mikis Radio, ξεκίνησε εδώ και περίπου δύο χρόνια με πρωτοβουλία του Νίκου Κουρή (Θεοδωράκη), όπως υπογράφει, και τον θεωρώ ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μού έχουν γίνει, εκπέμποντας τη μουσική μου, από τα λαϊκά μου τραγούδια μέχρι τις όπερες“, αναφέρει ο συνθέτης στη διαθήκη του εκφράζοντας στην συνέχεια την επιθυμία του “να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να διευκολυνθεί έτσι η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του”.

Παράλληλα, ο Μίκης Θεοδωράκης ζητά από τους οικείους του να κάνουν μουσείο το σπίτι που διέμενε απέναντι από την Ακρόπολη, ενώ το ΙΧ αυτοκίνητό το το αφήνει σε ένα ίδρυμα.

Όσον αφορά τα προσωπικά μου αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μου επί της οδού Επιφανούς 1, που ανήκουν σε μένα εφόσον έχουν αγοραστεί από εμένα ή έχουν δοθεί ως δώρο σε μένα και επομένως αυτά μπορώ να τα διαθέσω, ορίζω λοιπόν να παραμείνουν στο σπίτι αυτό εφόσον μετατραπεί σε μουσείο, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του. Διαφορετικά να παραδοθούν στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη“, αναφέρει ο ίδιος στην συμπληρωματική διαθήκη που συνέταξε τον Ιούνιο του 2017.

Ως εκτελέστρια της διαθήκης του ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου, την οποία και εξουσιοδοτεί να ελέγχει το κατά πόσο τηρούνται ή όχι οι επιθυμίες που ο ίδιος έχει εκφράσει στις διαθήκες του.