ΑρχικήΕπικαιρότηταΑνοικτά αύριο τα καταστήματα στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων

Ανοικτά αύριο τα καταστήματα στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων

Ανοικτά μπορούν να είναι τα εμπορικά καταστήματα, αύριο, Κυριακή 17 Ιουλίου, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων.

Στο πλαίσιο της νομοθεσίας η λειτουργία των καταστημάτων είναι προαιρετική και επιτρέπεται από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ενώ σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού προβλέπεται ότι: εάν η εργασία του προσωπικού κατά την Κυριακή περιοριστεί σε εργασία μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης, οφείλουν όμως να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων η κίνηση στην αγορά, την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων είναι υποτονική , αλλά η εκτίμηση είναι ότι ο τουρισμός να δώσει σημαντική ώθηση.

Από την πλευρά τους οι εμποροϋπάλληλοι διαμαρτύρονται για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας: «Με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, την Κυριακή της 17ης Ιουλίου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν για μια Κυριακή ακόμα. Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα μείνουν ανοιχτές, διότι υποτίθεται ότι «ευελπιστούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές και τζίρο» σε ένα περιβάλλον ακραίας ακρίβειας και δραματικής μείωσης της κατανάλωσης, λόγω της ραγδαίας συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης της κοινωνίας.

Η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έχει αποδειχθεί άχρηστη- ανθυγιεινή- δαπανηρή και εντέλει αναποτελεσματική συνολικά για τον κόσμο του εμπορίου»

Επίσης η ομοσπονδία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «θέτει ως πρώτη προτεραιότητα, την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων, στην εργασία με κατοχυρωμένα δικαιώματα και θα παίξει σημαντικό ρόλο για την κοινωνική σταθερότητα, την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημειώνει ότι: «Ο τουρισμός θα δώσει, αναμφισβήτητα, μια σημαντική ώθηση στην αγορά των περιοχών που προσελκύουν τουρίστες, ωστόσο οι εκατοντάδες τοπικές αγορές της χώρας στηρίζονται στις καταναλωτικές δυνατότητες των κατοίκων τους. Και αυτές είναι πολύ περιορισμένες.

Χρειάζεται, επομένως, η ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, με μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, προκειμένου να δοθεί ανάσα στα νοικοκυριά και «χώρος» και για άλλες αγορές, άρα και τόνωση του τζίρου των καταστημάτων, όχι μόνο στην περίοδο των εκπτώσεων».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκος Κογιουμτσής, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η αγορά κινείται σε υποτονικά επίπεδα παρά το γεγονός ότι διανύουμε εκπτωτική περίοδο.