ΑρχικήΕπικαιρότηταΑντίδραση ΥΠΕΞ στο τουρκικό μπλόκο της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

Αντίδραση ΥΠΕΞ στο τουρκικό μπλόκο της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Τουρκίας να μην δώσει άδεια για τη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή 21 Ιουλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στις 15 Αυγούστου δεν θα γίνει η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά γιατί δεν δόθηκε η απαιτούμενη άδεια από τις κυβερνητικές αρχές της Τουρκίας.

Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος“, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους” προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

 

 

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στην ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει (σ.σ. διατηρείται η ορθογραφία της ανακοίνωσης):

“Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν”.