ΑρχικήΕπικαιρότηταΑντιπύρ και κατάκαυση - Οι δύο ακραίες μέθοδοι αντιμετώπισης της πυρκαγιάς

Αντιπύρ και κατάκαυση – Οι δύο ακραίες μέθοδοι αντιμετώπισης της πυρκαγιάς

Έντονη συζήτηση έχει προκληθεί με τις φωτιές στην Ελλάδα για τις δυο ακραίες μεθόδους αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Την μέθοδο του αντιπύρ και της κατάκαυσης.

Με την μέθοδο του αντιπύρ οι δασοπυροσβέστες συνήθως ανάβουν την φωτιά κατά μήκος γραμμικού στοιχείου γυμνού από καύσιμη ύλη, όπως δρόμος, αντιπυρική ζώνη, κλπ., προς την πλευρά από την οποία πλησιάζει το επερχόμενο μέτωπο. Στόχος είναι να καεί η βλάστηση που πρόκειται να βρεθεί στον δρόμο της πυρκαγιάς με φωτιά μικρής σχετικά έντασης και ελεγχόμενης συμπεριφοράς, ώστε όταν φθάσει η πυρκαγιά να μην έχει τι να κάψει και έτσι να σταματήσει.

Στη χώρα μας η μέθοδος αυτή απαγορεύεται. Σε άλλες χώρες είναι μία διαδεδομένη μέθοδος, όπως πχ στη Ρουμανία, η οποία πρότεινε αυτό τον τρόπο αντιμετώπισης όταν έφτασαν οι Πυροσβεστικές της δυνάμεις για να συνδράμουν στη Βόρεια Εύβοια.

Η μέθοδος του αντιπύρ έχει βέβαια χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στη χώρα μας. Ήταν το 2006  όταν σε μία φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, Γάλλοι δασοκομάντος και Κύπριοι, απειλούνταν ένα χωριό και ο διοικητής των Κυπρίων δασοπυροσβεστών, πήρε την απόφαση να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο του αντί-πυρ, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να σταματήσουν την φωτιά πριν κάψει το πρώτο σπίτι.

Τι γίνεται με την κατάκαυση

Η μέθοδος της κατάκαυσης αποτελεί μια παράλληλη μέθοδο προσβολής της φωτιάς. Σε αυτή τα καύσιμα που βρίσκονται ανάμεσα στην κυρίως φωτιά και τις ζώνες και έχουν πιθανότητα ανάφλεξης και μετάδοσης της πυρκαγιάς καίγονται σταδιακά από τους πυροσβέστες. Συνήθως οι αντιπυρικές ζώνες δεν έχουν την δυνατότητα να ανακόπτουν πυρκαγιές που κινούνται γρήγορα, είναι όμως ένα ιδανικό σημείο για να ξεκινήσει κάποιος την κατάκαυση  ώστε να αντιμετωπίσει τη φωτιά με την ένταση που χρειάζεται.

Με την μέθοδο της κατάκαυσης πετυχαίνεις  την μείωση χρόνου αποκάθαρσης, συγχωνεύονται τα ψευδομέτωπα μέσα στην περίμετρο της πυρκαγιάς, μειώνεται η πιθανότητα της αναζοπύρωσης και πετυχαίνεται ταχύτερη δημιουργία ασφαλούς και αποτελεσματικής καμένης ζώνης.

Πριν γίνει κατάκαυση είναι αναγκαίο να εξεταστούν οι καιρικές συνθήκες, το ανάγλυφο της περιοχής, τα καύσιμα υλικά και να προβλεφθεί η πορεία της πυρκαγιάς.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ