Αντιτρομοκρατική της ΕΕ στον Έβρο υπό τον φόβο έλευσης τζιχαντιστών

8 mins read

Με αφορμή τις πολεμικές συγκρούσεις στη βόρεια Συρία, ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και οι αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού βρίσκονται σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Καθημερινής», από την 1η Νοεμβρίου στελέχη της Europol ειδικευμένα σε θέματα αντιτρομοκρατίας θα εγκατασταθούν στον Eβρο προκειμένου να διενεργούν ελέγχους υπόπτων για τζιχάντ στις βάσεις δεδομένων της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση του θεσμού των guest officers που τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι του 2016 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, αστυνομική πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι τα στελέχη του Κλάδου Αλλοδαπών προχώρησαν σε επικαιροποίηση των «δεικτών επικινδυνότητας» που λαμβάνονται υπόψη κατά την υποδοχή και ταυτοποίηση των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στη χώρα. Οι πρώτες επαφές και διαπραγματεύσεις για την εγκατάσταση στελεχών της Europol στoν Eβρο είχαν γίνει τον Δεκέμβριο του 2018 ανάμεσα στη Βελγίδα εκτελεστική διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κάθριν ντε Μπόλε και την, τότε, γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα