Απαγόρευση πτήσεων και στην Ελλάδα για τα Boeing 737 MAX

16 mins read

Η πτώση του αεροσκάφους τύπου Boeing 737 MAX στην Αιθιοπία που στοίχισε τη ζωή σε 157 ανθρώπους ήταν η «αιτία πόλεμου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης».

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA) ήδη από χθες Τρίτη έδωσε εντολή σε όλα τα αεροδρόμια για πλήρη απαγόρευση των πτήσεων όλων των αεροσκαφών τύπου Boeing 737 MAX στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, κατ΄επέκταση και στην Ελλάδα: «Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA) λαμβάνει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών. Ως προληπτικό μέτρο, η EASA δημοσίευσε σήμερα Οδηγία Αξιοπλοΐας, που θα τεθεί σε ισχύ στις 19:00 UTC, με την οποία αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται με Boeing τύπου 737-8 MAX και 737-9 MAX στην Ευρώπη. Επιπλέον η EASA δημοσίευσε Οδηγία Ασφαλείας, με την ίδια ώρα έναρξης ισχύος, με την οποία αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται από τρίτες χώρες με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, προς, εντός ή εκτός ΕΕ. Η διερεύνηση του δυστυχήματος γίνεται υπό τις αρχές της Αιθιοπίας με τη συνδρομή του Διεθνούς Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών, καθώς το αεροσκάφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ. Η EASA έχει προσφέρει τη συνδρομή της στην διερεύνηση του δυστυχήματος. Η EASA συνεχίζει την ανάλυση των δεδομένων που είναι διαθέσιμα. Η διερεύνηση του δυστυχήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια».

Αμέσως μετά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) απάντησε με ανακοίνωσε με την οποία ισχυρίζεται ότι η καθήλωση των αεροσκαφών δεν έχει βάση: «Η FAA συνεχίζει να εξετάζει προσεκτικά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και την συνολική απόδοση ασφαλείας χειριστών και πιλότων των Boeing 737 Max. Μέχρι στιγμής, η εξέτασή μας δεν δείχνει ζητήματα απόδοσης του συστήματος και δεν παρέχει βάση ώστε να διαταχθεί καθήλωση των αεροσκαφών. Ούτε άλλες αρχές πολιτικής αεροπλοΐας μας έχουν δώσει στοιχεία που απαιτούν δράση».

Η κατασκευάστρια εταιρεία των συγκεκριμένων αεροσκαφών είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με μία καθημερινή απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως κατανοεί τις χώρες που απαγορεύουν την πτήση των 737 MAX αλλά συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχοντας βέβαια ως προτεραιότητα την ασφάλεια.

Στο ζήτημα παρενέβη ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter:

Facebook Comments

Τελευταία Νέα