ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπαγόρευση μουσικής στη διασκέδαση- Ωράριο έως τις 12 χωρίς ορθίους- Την παραμονή...

Απαγόρευση μουσικής στη διασκέδαση- Ωράριο έως τις 12 χωρίς ορθίους- Την παραμονή ωράριο έως τις 2 π.μ.

Ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά και την πρωινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Tα μέτρα επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου 2022, ωστόσο λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, αποφασίστηκε η επίσπευση της εφαρμογής τους.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι στο ΕΣΥ κατά βάση νοσηλεύονται συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ως εκ τούτου, οι νοσηλείες είναι σοβαρές. Στην κοινότητα, η μετάλλαξη Όμικρον είναι η κυρίαρχη, τόσο αναφορικά με τα κρούσματα που είδαμε χθες, όσο και με αυτά που θα δούμε σήμερα. Στην κοινότητα η μετάλλαξη Όμικρον είναι η κυρίαρχη. Όμως, το ΕΣΥ δέχεται πίεση και από τη Δέλτα. Η κυβέρνηση έχει έρθει σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές για παροχή κλινών και προσωπικού. Οι νοσηλείες είναι ελαφρότερες και μικρότερης διάρκειας με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Οι νοσηλείες, σύμφωνα με τα στοιχεία από το εξωτερικό, είναι ηπιότερες και όχι τόσων ημερών. Η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, γιατί το εμβόλιο καλύπτει τους πολίτες απο την  Όμικρον και πρέπει να πάψουν να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις ότι τα εμβόλια δεν την καλύπτουν. Οι πιο ήπιες νοσήσεις έχουν να κάνουν ακριβώς με τους εμβολιασμούς. Παράλληλα, άνω του 75% που δικαιούνται την αναμνηστική δόση την έχουν κάνει.

Η κυβέρνηση, ανέφερε, το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο, όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς επίσης και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμών.

Τα μέτρα με άμεση ισχύ από αύριο το πρωί

Σε διασκέδαση και εστίαση επιτρέπεται έως τις 12:00 το βράδυ, σε τραπέζια με καθήμενους έως έξι ατόμων και χωρίς μουσική. Για το ρεβεγιόν, το ωράριο θα ισχύει έως τις 2 το πρωί. Ωστόσο ισχύει απαγόρευση ορθίων και μουσικής. Όλα τα άλλα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για τηλεργασία και χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την εστίαση και στα σούπερ μάρκετ, όσον αφορά επίσης στο ζήτημα των γηπέδων και τη χωρητικότητά τους ξεκινούν αύριο το πρωί.

Αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά. Γι’ αυτό, όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ. Μέσα στις απαγορεύσεις, είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους. Τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγεί σε κανέναν εφησυχασμό. Έχουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και θεωρούμε ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο σύνολό τους έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας επιτρέψουν να επανέλθουμε πλήρως στην κανονική ζωή. Αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε και το ΕΣΥ σε υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών.