ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπανωτές οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – «Φρένο» από το υπουργείο Ανάπτυξης

Απανωτές οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – «Φρένο» από το υπουργείο Ανάπτυξης

Συνεχίζονται οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, ενώ «φρένο» στις υπέρογκες αυξήσεις που έρχονταν για τα δια βίου ασφαλιστήρια υγείας επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση.

Η αύξηση των ασφαλίστρων προέρχεται από την μεγάλη αύξηση του κόστους που πληρώνουν οι ασφαλιστικές για αποζημιώσεις υγείας.

 

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να μειώσουν το εύρος των αυξήσεων στα ασφάλιστρα ζωής, προαναγγέλλοντας μάλιστα και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου από το 2020.

«Βάζουμε “φρένο” στις αυξήσεις στα ισόβια συμβόλαια υγείας, παρέμβαση που αφορά 255.000 κατόχους γιατί ο δείκτης του ΙΟΒΕ οδηγούσε σε μεγάλες αυξήσεις. Παρεμβαίνουμε διασφαλίζοντας την ασφαλιστική πίστη, τη σταθερότητα του ιδιωτικού ασφαλιστικού συστήματος και τους καταναλωτές, που δικαιούνται να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας για τις οποίες έχουν πληρώσει», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Ανάπτυξης.

Ασφάλιστρα υγείας: «Στοπ» στις απανωτές αυξήσεις βάζει το υπ. Ανάπτυξης

  • Αναμένονταν αυξήσεις: 14,6% (δείκτης ΙΟΒΕ)
  • Όταν ήδη μέσα σε έναν χρόνο, το 2024: 14%
  • 700 καταγγελίες μέσα σε 8 μήνες δέχθηκε η ΕΚΠΟΙΖΩ για υπέρογκες αυξήσεις

Έρχεται νέος δείκτης για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Σε εφαρμογή από 1 Ιανουαρίου 2026

*Θα καταρτιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ

  • Τελεσίγραφο στις ασφαλιστικές να κρατήσουν χαμηλά τις αυξήσεις (μονοψήφιες) 7% – 8%

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου μίλησε στο MEGA για το ζήτημα.

«Έχουμε δεχθεί 700 καταγγελίες το τελευταίο 8μηνο για υπέρογκες αυξήσεις στα ισόβια συμβόλαια, από 14-18%. Στα ισόβια προγράμματα οι καταναλωτές πληρώνουν 2.000-3.000 ευρώ γιατί έχουν επενδύσει πολλά χρόνια. είναι τα «χρυσά» προγράμματα υγείας. Τώρα προσπαθούν να τα κόψουν. Από το 2020 έως τώρα έχουν γίνει αυξήσεις με διψήφιο αριθμό. Είναι αυτή η κατάστασης και τους αναγκάζουν να διακόψουν αυτά τα συμβόλαια, και τους μεταπηδούν στα ετησίως ανανεούμεενα. Αν είσαι μεγάλος σε ηλικία δεν σε ασφαλίζουν», ανέφερε.