ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπειλητικές δηλώσεις Τσελίκ για το Ορούτς Ρέις: «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο...

Απειλητικές δηλώσεις Τσελίκ για το Ορούτς Ρέις: «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο πεδίο της μάχης»

Εμπρηστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ αναφορικά με την παράνομη επανέναρξη των ερευνών του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελλόριζου. 

Ο Τσελίκ σχολίασε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέντευξη Τύπου και αμφισβήτησε για ακόμη μια φορά τη Συμφωνία της Σεβίλλης.

Όπως διαδίδει το CNN Turk, τόνισε ότι: «Φαίνεται ότι όλες οι δηλώσεις διαφόρων χωρών μετά την επανέναρξη των επιχειρήσεων του Oruc Reis γράφτηκαν από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί με εκφοβισμούς και επιβολές. Εάν εναντιωνόμαστε σε μια δύναμη που δεν εκτιμά τις διπλωματικές προσπάθειες και με συνεχείς απειλές προσπαθεί να παραβιάσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, τότε είμαστε έτοιμοι να της απαντήσουμε τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και στο πεδίο [της μάχης]».

Όσον αφορά στο άνοιγμα των Βαρωσίων, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ σχολίασε ότι δεν υπάρχει άδικη μεταχείριση. «Υποστηρίζουμε την ΤΔΒΚ, πήραν τη σωστή απόφαση. Αυτή η περιοχή ανήκει στους Τουρκοκύπριους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει».

Δένδιας: Δεν υπάρχουν διερευνητικές επαφές όσο το Ορούτς Ρέις βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν όσο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του κατόπιν της συνάντησής του με τον Καναδό ομόλογό του Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί (Francois-Philippe Champagne), ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

«Μετά τη χθεσινή νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε για έρευνες μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές μας, η ηγεσία της Τουρκίας απέδειξε ότι δεν είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Αντί για διάλογο, αντί για τις διερευνητικές επαφές για τις οποίες είχαν δεσμευτεί να προτείνουν ημερομηνία, επέλεξαν πάλι την κλιμάκωση. Την ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.