ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπερρίφθη το αίτημα του Λαγού για εξαίρεση μελών του δικαστηρίου

Απερρίφθη το αίτημα του Λαγού για εξαίρεση μελών του δικαστηρίου

Απερρίφθη, μετά από τρίωρη διάσκεψη, το αίτημα του Ιωάννη Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου. Έτσι επανέρχεται η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη.

Σύμφωνα με την απόφαση τα επιχειρήματα του αιτούντα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έκφραση δυσπιστίας προς το δικαστήριο καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί την παράθεση συγκεκριμένων περιστατικών που να έχουν λάβει χώρα στο δικαστήριο και όχι την αντίληψη του αιτούντος για γεγονότα που έγιναν εκτός του δικαστηρίου. Μετά την απόρριψη της αίτησης Λαγού ανέβηκε στην έδρα το δικαστήριο της Χρυσής Αυγής και κατόπιν συνεννόησης με την εισαγγελέα η πρόεδρος έδωσε διακοπή της δίκης για αύριο στις 11 το πρωί.

Αύριο το πρωί αναμένεται να αγορεύσει η εισαγγελέας επί των ποινών μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά.

Σημειώνεται ότι οι επτά έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 50 για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και άλλα κακουργήματα.

«Οι καλούμενες εκδηλώσεις παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας (που επικαλέστηκε ο Ι. Λαγός) διαπράχθηκαν από πρόσωπα εκτός δικαστηρίου. Δεν δικαιολογούν δυσπιστία για αμεροληψία των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου. Το αίτημα απορρίπτεται», δήλωσε η πρόεδρος του έκτακτου δικαστηρίου.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της νέας σύνθεσης, Μαρία Βετούλα – Σιμιτζή δήλωσε κώλυμα καθώς, όπως ανέφερε, είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στη κύρια ανάκριση. Επομένως, το κώλυμα της προέδρου θα πρέπει να κριθεί από άλλη σύνθεση. Μάλιστα, μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Γιάννης Λαγός είπε «έτσι μπράβο έναν έναν τους στέλνουμε σπίτι τους». Εν τέλει, τρίτη σύνθεση ανέβηκε, ώστε να εξετάσει την αίτηση εξαίρεσης του Γιάννη Λαγού καθώς έγινε δεκτή η αίτηση αποχής της κυρίας Σιμιτζή.

Η συζήτηση της αίτησης άρχισε με την εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία πρότεινε την απόρριψη της με το σκεπτικό «δε βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά αλλά σε υπόνοιες». Η εισαγγελέας έκρινε πως η αίτηση είναι αόριστη και πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη και αόριστη αλλά και διότι ασκείται καταχρηστικά. Νωρίτερα ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού Κωνσταντίνος Πλεύρης είχε ζητήσει την εξαίρεση όλης της έδρας πλην της εισαγγελέως.