ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπίθανος ο στόχος 70% ανοσία ως τον Σεπτέμβριο- Μείωση του ρυθμού εμβολιασμών

Απίθανος ο στόχος 70% ανοσία ως τον Σεπτέμβριο- Μείωση του ρυθμού εμβολιασμών

Σε κατάσταση πολιορκίας φαίνεται ότι βρίσκεται η χώρα μας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό δίνοντας μια πρόγευση του τέταρτου κύματος της πανδημίας το οποίο βρίσκεται προ των πυλών.

Αισθητή υποχώρηση κατά 25%, καταγράφεται τον Ιούλιο στον ημερήσιο ρυθμό εμβολιασμών. Ο αριθμός εμβολιασθένων βρίσκεται σταθερά πολύ κάτω από τις 100.000, στις οποίες είχε φτάσει τον Ιούνιο.

Σε ημερήσια βάση ολοκληρώνονται, κατά μέσο όρο, 43.732 εμβολιασμοί, αριθμός ο οποίος μετατοπίζει την επίτευξη συλλογικής ανοσίας αρκετά μετά το τέλος του καλοκαιριού. Πρόκειται για αριθμό ο οποίος υστερεί αισθητά από εκείνον του προηγούμενου μήνα, όταν είχε κορυφωθεί η εμβολιαστική καμπάνια.

Με βάση τον ρυθμό εμβολιασμών του τρέχοντος μήνα, δεν αναμένεται να έχει επιτευχθεί συλλογική ανοσία πριν από τον Οκτώβριο.

Η αρχική εκτίμηση ήταν πως το τείχος ανοσίας θα είχε διαμορφωθεί στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι. Από τις αρχές του μήνα, ωστόσο, υπήρξε ένα έντονο «φρενάρισμα» στους εμβολιασμούς, το οποίο ανατρέπει τους σχεδιασμούς.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε δύο λόγους. Ο ένας είναι πως φτάνουμε στην κορύφωση του αριθμού όσων έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν. Πρόμοιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και σε χώρες, όπως το Ισραήλ.

Ο δεύτερος είναι πως μεγάλος αριθμός πολιτών έχουν πάει για διακοπές και προγραμματίζουν τον εμβολιασμό για την επιστροφή τους.

Μία παράμετρος, πάντως, που δεν υπολογίζεται, είναι ο αριθμός όσων έχουν φυσική ανοσία εξαιτίας νόσησης. Οι επιστήμονες και οι υπεύθυνοι του υπουργείου δεν τον έχουν ανακοινώσει, παρότι θα πρέπει να προστεθεί στους εμβολιασμένους.

O Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, πάντως, εκτιμά ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.

Εξηγεί ότι από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν προχθές οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης. Για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα. Καλεί δε, όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.

Για τις νοσηλείες εμβολιασμένων ο καθηγητής εξηγεί ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν 100% και αυτό το ποσοστό που υπολείπεται μπορεί όντως να βρεθεί στο νοσοκομείο. Γι αυτό το λόγο στις ΗΠΑ γίνεται συζήτηση για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους πολίτες. Ο κ. Μανωλόπουλος τονίζει ότι όλα τα εμβόλια έχουν το ίδιο ποσοστό αποτελεσματικότητας έναντι σοβαρής νόσησης και αυτό που διαφέρει είναι η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τη μόλυνση με απλά συμπτωματική νόσο.

Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, αναφέρει ότι μάλλον θα γίνει στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Για το γενικό πληθυσμό είναι κάτι που συζητείται έντονα ωστόσο πραγματική απάντηση θα έχουμε το Σεπτέμβριο, καθώς γίνονται κλινικές μελέτες σε Αγγλία και Αμερική.

Υπενθυμίζεται ότι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος είχαν μιλήσει για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός τείχους ανόσιας, το οποίο θα  άγγιζε το ποσοστό του 70%.

Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης είχε αναφέρει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι πρέπει η χώρα να έχει εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ και ο κ.Σκέρτσος είχε πει χαρακτηριστικά ότι: «Είχαμε πει ότι έως το τέλος του καλοκαιριού είναι εφικτό να πετύχουμε την επιδιωκόμενη ανοσία του πληθυσμού σε ποσοστό 70-75%. Και αυτό είναι πράγματι εφικτό».