ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπό την ΔΕΠΑ Υποδομών στην Γουέστ Χαμ

Από την ΔΕΠΑ Υποδομών στην Γουέστ Χαμ

Ο Τσέχος πολυεκατομμυριούχος που ήθελε να αγοράσει την ΔΕΠΑ Υποδομών, κατέληξε στην εξαγορά ποδοσφαιρικής ομάδας της Πρέμιερ Λινγκ!

Ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ενεργειακού ομίλου στην Κεντρική Ευρώπη ΕP INVESTMENT ADVISORS, ο δισεκατομμυριούχος Ντάνιελ Κρετίνσκι ολοκλήρωσε χτες την αγορά του 27% των μετοχών της ιστορικής ομάδας της Γουέστ Χαμ.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας που βρέθηκε στην τελική δυάδα των υποψηφίων για την ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία κατέληξε στην Ιταλική Italgas, διαθέτει μια ακόμα ποδοσφαιρική ομάδα στην πατρίδα του την Σπάρτα Πράγας.

Ο επιχειρηματίας και δικηγόρος Κρετίνσκι θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο των «Σφυριών» μαζί με τον συνεταίρο του Πάβελ Χόρσκι, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που καλωσορίζω τον Ντάνιελ Κρετίνσκι, τον Πάβελ Χόρσκι και την επενδυτική εταιρεία τους 1890 a.s στη Γουέστ Χαμ», δήλωσε η Κάρεν Μπράντι, αντιπρόεδρος της ομάδας.

«Προσπαθούμε πάντα να προοδεύουμε και η συμμετοχή του Ντάνιελ φέρνει επενδύσεις που ενισχύουν τη θέση του συλλόγου και με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ομάδας. Η ισχυρή επιχειρηματική οξυδέρκεια και η ποδοσφαιρική εμπειρία του Ντάνιελ θα είναι τεράστιο όφελος για τον σύλλογο».

Η Γουέστ Χαμ, που αυτή τη στιγμή είναι τρίτη στην Πρέμιερ Λιγκ, έχει προκριθεί στους νοκ άουτ αγώνες στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ της φετινής σεζόν και στα προημιτελικά του Κυπέλλου EFL.

Το βιογραφικό του

Γιος ενός καθηγητή πληροφορικής και μιας δικαστή συνταγματικού δικαστηρίου, ο κ. Κρετίνσκι μετακόμισε στον μικρό κύκλο ισχυρών επιχειρηματιών που θα διαμόρφωναν την καριέρα του όταν το 1999 προσχώρησε στην J&T, την τράπεζα που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία κ. Τκάτσ. Σύντομα απέκτησε μετοχές και όταν η J&T έφυγε από την ενέργεια το 2009, έγινε μέτοχος στο νεοσύστατο EPH.

Η EPH ανήκε αρχικά στην J&T και τον PPF Group, μια εταιρεία που ελέγχεται από τον Πέτρ Κέλνερ, τον δισεκατομμυριούχο που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Τσεχικής Δημοκρατίας, για να περάσει μετά στον πλήρη έλεγχο του κ. Κρετίνσκι.

Το πρώτο επίκεντρο του EPH ήταν οι υποδομές, συμπεριλαμβανομένων της αγοράς δικτύων μεταφοράς ενέργειας, που φέρνουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια στράφηκε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποκτώντας το εργοστάσιο της Eon στην Σαρδηνία και αργότερα σε παρόμοια έργα στην Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν ανακαλύψει τις ΑΠΕ και στραφεί σε αυτές.

Η EPH, η οποία απασχολεί περισσότερα από 25.000 άτομα, διανέμει και προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια καθώς και αποθήκευση και μεταφορά φυσικού αερίου.

Αγοράζει παλιές μονάδες παραγωγής ενέργειας και ανθρακωρυχεία από παίκτες που αγωνίζονται και στοιχηματίζει για αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Κρετίνσκι κατέχει επίσης μερίδια στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και τον γερμανικό γίγαντα λιανικής πώλησης Metro AG. Τον Μάιο του 2020, η Kretinsky αγόρασε μερίδιο 5% στην ταχυδρομική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου Royal Mail και 5% μερίδιο στην αλυσίδα των πολυκαταστημάτων των ΗΠΑ Macy’s.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, κατέχει την τρίτη μεγαλύτερη περιουσία στη χώρα του.