Από τον Μάιο 12μηνη θητεία και στον Στρατό Ξηράς -Ποιοι θα συνεχίσουν να κάνουν 9 μήνες

28 mins read

Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 μηνες είχε αποτελέσει προαναγγελία του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. 
Ο αρχικός προγραμματισμός του Yπουργείου Άμυνας προέβλεπε η αύξηση της θητείας από εννέα σε δώδεκα μήνες να τεθεί σε ισχύ από την ΕΣΣΟ του Μαρτίου, πλέον όμως το πιθανότερο είναι να γίνει στην κατάταξη του Μαΐου. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», αυτές τις μέρες γίνονται οι τελευταίες διευθετήσεις έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι αλλαγές μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Η θητεία σε όλα τα «όπλα» θα είναι δηλαδή ίση σε διάρκεια, 12μηνη, καθώς αυξάνεται κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς, όπου έως τώρα ήταν 9μηνη.

Ταυτόχρονα όμως, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» και η πρόβλεψη για μειωμένη θητεία εννέα μηνών για όσους δηλώσουν ότι επιθυμούν να υπηρετήσουν στα σύνορα, στον Εβρο ή στα νησιά. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν. 
Ο στόχος του υπουργείου και των επιτελών είναι διπλός. Από τη μία εκτιμούν ότι η μειωμένη θητεία θα αποτελέσει κίνητρο για τους νέους, ώστε να καταταγούν και να εκπληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έπειτα να συνεχίσουν την πολιτική ζωή τους με τις σπουδές τους ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Και αυτό διότι μεγάλη μερίδα των νέων προτιμούν πρώτα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και μετά να κάνουν το στρατιωτικό τους. 
Από την άλλη στο «Πεντάγωνο» θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί σημαντικά η επάνδρωση κρίσιμων μονάδων του Στρατού Ξηράς στον Έβρο αλλά και στα νησιά. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει ότι η θητεία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 12 μήνες για κανένα Σώμα. «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι δεν πρόκειται η θητεία να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών. Αυτό το θεωρώ απολύτως δεδομένο», είχε αναφέρει επί λέξει. 
Ομοίως και το θέμα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στα 18 είναι προς επανεξέταση, με δεδομένη και την πρόθεση της κυβέρνησης για την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών με στόχο την ανανέωση -και ηλικιακά- του στρατεύματος. 
«Δεν έχουμε πάρει κάποια οριστική απόφαση, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμη είναι τελικά η υποχρεωτική στράτευση στα 18», είχε πει ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι πρέπει να πειστεί πώς μια τέτοια αλλαγή «θα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία».
Με την αύξηση της θητείας από τους εννέα στους δώδεκα μήνες στον Στρατό Ξηράς, εκτιμάται ότι ο αριθμός των υπηρετούντων θα αυξηθεί κατά 15% – προσωπικό απαραίτητο για την καλύτερη επάνδρωση των μονάδων στα σύνορα και τα νησιά. 
Επιδίωξη σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», είναι να αυξηθεί η «οροφή» στον Στρατό Ξηράς από 68.300 μάχιμα στελέχη και κληρωτούς στους 93.500 που θα έπρεπε να είναι κανονικά. Και η συνολική οροφή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να φτάσει τις 133.000 από 100.000 σήμερα. 
Πεποίθηση του υπουργείου Αμυνας είναι ότι πολύ σύντομα το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα αρχίσει να επιλύεται καθώς πλέον αντιμετωπίζεται ολιστικά και όχι αποσπασματικά, μόνο με αύξηση της θητείας. Ηδη, σημειώνεται, τρέχουν οι διαδικασίες της προκήρυξης πρόσληψης 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και 1.000 (600 ΣΞ, 200 ΠΝ, 200 ΠΑ) Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). 
Με αυτές τις κινήσεις το στράτευμα θα ανανεωθεί και ηλικιακά καθώς σήμερα ο μέσος ηλικίας των έμπειρων επαγγελματιών οπλιτών υπολογίζεται στα 40 και πλέον έτη. Επιπλέον, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών όλων των Κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών με αύξηση 13% κάθε χρόνο.
«Με τόσο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα να προχωρούν θα ήταν μεγάλη αβλεψία μας να μη μεριμνήσουμε για την αύξηση των μονίμων στελεχών. Παίρνουμε τα Rafale. Είναι δυνατόν να μην έχουμε νέους ίκαρους για να τα πετάξουν;» δήλωσε με νόημα στα «ΝΕΑ» ανώτατη πηγή του ΥΕΘΑ. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν εξάλλου ότι το υπουργείο Αμυνας προωθεί και ρύθμιση για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα για χιλιάδες νέους που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και φοβούνται την επιστροφή στην πατρίδα λόγω των μη εκπληρωμένων στρατιωτικών υποχρεώσεων.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα