ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπολογία πρώην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για Μάτι: «Από τις 21:30 υπήρχε η...

Απολογία πρώην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για Μάτι: «Από τις 21:30 υπήρχε η πληροφορία για ύπαρξη νεκρών»

O πρώην γ. γ. Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, κατά την απολογία του παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του  ΚΣΟΠΠ, το οποίο συνεκλήθη στις 21.30 το βράδυ υπήρχε η πληροφορία για ύπαρξη νεκρών στο Μάτι.

Στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ανέφερε ότι συγκάλεσε το ΚΣΟΠΠ, ένα «δυσκίνητο» όργανο όπως το χαρακτήρισε, στις 20.00 και οι εμπλεκόμενοι φορείς προσήλθαν μιάμιση ώρα μετά. «Έγινε ενημέρωση από τον κ.Ματθαιόπουλο μας μίλησε η αστυνομία, το ΥΠΕΝ κ.λπ. και εκεί έμαθα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και νεκροί, γιατί υπήρχαν κλήσεις σε ασθενοφόρα για σορούς, αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν. Όταν τελειώσαμε καταλάβαμε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη», υποστήριξε στην απολογία του.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αφού είπε στην απολογία του ότι δεν είχε αρμοδιότητα για την οργανωμένη απομάκρυνση, εξέφρασε την άποψη ότι «εάν γινόταν, ενδεχομένως να είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων. Αυτό το λέω και από την εμπειρία μου στα 30 χρόνια στο πυροσβεστικό σώμα. Ούτε ενημέρωση μπορούσε να γίνει, ούτε οργανωμένη απομάκρυνση. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ και το εφιαλτικό σενάριο πως θα πήγαινε στη θάλασσα 5.000 κόσμος μέσα σε μία ένταση θερμής ακτινοβολίας. Και μέσα στη θάλασσα κινδύνευσαν οι άνθρωποι».

Αιχμές κατά της Ρένας Δούρου

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της Ρένας Δούρου, ότι με ένα τουΐτ ανακοίνωσε ότι κηρύσσει την Ανατολική και Δυτική Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα.

«Να σας διαβάσω ένα τουΐτ της Ρένας Δούρου. Ώρα 20.49 «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ανατολική και Δυτική Αττικής». Πώς έγινε αυτό; Χωρίς τη δική μου συγκατάθεση; Ακολούθησαν πολλά δημοσιεύματα που αναπαρήγαν την είδηση. Και τελικά δεν την κήρυξε. Αλλά κατά τα άλλα, εγώ απέφυγα και δεν κήρυξα την περιοχή αλλά το έκανα την επόμενη ημέρα. Αν ήταν τόσο σημαντική γιατί δεν είχε γίνει νωρίτερα στην Κινέτα.
Όλη αυτή η ιστορία έγινε για να αποφασιστεί ποιο όργανο θα έκανε την οργανωμένη απομάκρυνση», είπε ο κ.Καπάκης.