Απτόητος ο Ερντογάν: Ζητά από την ΕΕ να μην… «χειραγωγείται» από Ελλάδα και Κύπρο

13 mins read

Με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα και απευθυνόμενος ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της Συνόδου Κορυφής προσπάθησε να πείσει ότι δεν είναι εκείνος που προκαλεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα καλεί τις γειτονικές χώρες και ιδίως την Ελλάδα να βρουν μια κοινή λύση με τη χώρα του και να σταματήσουν τον… ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό. Ζητά μάλιστα από την Ε.Ε. να μην… «χειραγωγείται» από την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Καλώ όλες τις γειτονικές και τις παρόχθιες χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα την Ελλάδα, να μην βλέπουν αυτό το ζήτημα σαν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος (σ.σ.: όπου το κέρδος του ενός είναι ίσο με τη ζημιά του άλλου)», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Είμαι πεπεισμένος πως μια φόρμουλα επωφελής για όλους, η οποία να διαφυλάσσει τα δικαιώματα κάθε μέρους, μπορεί να βρεθεί», συμπλήρωσε. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ωστόσο πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την «πειρατική νοοτροπία», την οποία επιδεικνύουν, όπως είπε, άλλες χώρες, να την περιορίσει σε μια στενή λωρίδα υδάτων. «Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμό… Δεν θα επιτρέψουμε ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό», δήλωσε.

«Ζητούμε από τους συνομιλητές μας να μην αγνοήσουν το χέρι που τείνει η Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην πρότασή του να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για τη διευθέτηση των διενέξεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης την ΕΕ «να μην αφεθεί να χειραγωγηθεί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους», που πιέζουν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου. Η ΕΕ καταδίκασε την Παρασκευή τη συνέχιση «μονομερών ενεργειών» και της «εχθρικής ρητορικής» εκ μέρους της Τουρκίας, ωστόσο παραμένει στο στάδιο αυτό διαιρεμένη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα τιμωρήσει αυτές τις συμπεριφορές.

Facebook Comments