Αρχίζει από σήμερα η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson

18 mins read

Αρχίζουν σήμερα οι εμβολιασμοί κατά της covid-19 και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. 

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας,  Μάριος Θεμιστοκλέους, θα παραλάβουμε 300.000 δόσεις του Johnson & Johnson τον Μάιο και άλλες 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Επίσης, με το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα εμβολιάζονται και οι κατάκοιτοι συμπολίτες μας στα σπίτια τους από τις 15 Μαΐου, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του, όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες, ενώ μετά τις 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο. 

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. 

H τρίτη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία»

Αυτό τον μήνα ξεκινά η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από σήμερα 5 Μαΐου αυξάνεται και η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Την περίοδο αυτή εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Στελέχη του Υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών.

Οι νέοι δίνουν τον ρυθμό στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα -όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση- προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο από τα στοιχεία του ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συμπεριφορά των ηλικιακών ομάδων έναντι του εμβολίου.

Όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ μόλις έσπασε το φράγμα των 150 εκατομμυρίων εμβολιασμών, με το 25% να έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση. Η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις ως τον Ιούλιο προκειμένου να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων.

Στους χάρτες που ανήρτησε ο ECDC φαίνεται πως οι νεαρότερες και πιο παραγωγικές ηλικίες στη χώρα μας σπεύδουν να εμβολιαστούν, εν αντιθέσει με τους άνω των 60 ετών, που παραμένουν σε σχετικά χαμηλά ποσοστά.

Ειδικότερα, έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα:

Οι άνω των 80 ετών σε ποσοστό 62,8%

Οι 70-79 σε ποσοστό 63,4%

Οι 60-69 ετών σε ποσοστό 45,3%

Οι 50-59 σε ποσοστό 11%

Οι 25-49 ετών σε ποσοστό 5,49%

Οι ηλικίες 18-24 ετών σε ποσοστό 1,2%

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για τους άνω των 60 ετών έχει ανοίξει εδώ και καιρό. Των 30άρηδων άνοιξε τη Μ. Τρίτη 27/4, των 40-44 άνοιξε Μ. Τετάρτη, και Μ. Σάββατο εκείνη των 45-49 ετών, ενώ για τους 50-54 είχε ανοίξει στις 24 Απριλίου.

 

Facebook Comments