ΑρχικήΕπικαιρότηταAstraZeneca- Λινού: «3 γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα, δεν θα έπρεπε να το...

AstraZeneca- Λινού: «3 γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα, δεν θα έπρεπε να το έχουμε»- Τι λέει ο Μαγιορκίνης

Η Αθηνά Λινού, μιλώντας στον OPEN αποκάλυψε ότι τρείς θάνατοι γυναικών έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Παράλληλα, είπε ότι περίπου 100 περιστατικά παρουσίασαν επιπλοκές στη χώρα μας, από τον εμβολιασμό με το AstraZeneca.

«Υπήρξαν αρκετά περιστατικά επιπλοκών, μπορεί να πλησίαζαν και τα 100 και επιπλέον τρία πολύ σοβαρά περιστατικά οδήγησαν σε θάνατο» είπε στο OPEN η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως είπε στη συνέχεια «Τρεις γυναίκες δεν είναι κάτι αμελητέο. Δεν θα έπρεπε να το έχουμε».

Αναφερόμενη στο εάν οι τρεις θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί η κ. Λινού επεσήμανε ότι «εάν μπορούσαμε να το αποφύγουμε, θα έπρεπε να το είχαμε κάνει. Και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε ήταν να έχουν δοθεί τα άλλα εμβόλια στις νέες γυναίκες και να μην χορηγηθεί το εμβόλιο AstraZeneca, παρά μόνο σε άτομα άνω των 50-55 ετών».

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα χορηγήθηκαν 400.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

«Η απόσυρση δεν σχετίζεται με τις παρενέργειες»

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στους «Αταίριαστους» για την απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιό της για τον κορονοϊό.

«Η απόφαση απόσυρσης δεν σχετίζεται με τις παρενέργειες», διαβεβαίωσε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε: «Είναι ένα ζήτημα που συζητείται από το 2021. Οι θρομβώσεις με θρομβοπενία είναι μια σπανιότατη παρενέργεια η οποία συνδέθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο αλλά και με το εμβόλιο της Johnson and Johnson, δηλαδή εμβόλια που είχαν αδενοϊό.

Η απόσυρση του εμβόλιού δεν σχετίζεται με την παρενέργεια αλλά με το γεγονός ότι το εμβόλιο παράχθηκε για να αντιμετωπίσει την πανδημία και πλέον δεν είναι αποτελεσματικό γιατί δεν σκόπευαν ποτέ να το επικαιροποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τα επόμενα κύματα. Η εταιρεία απέσυρε την άδειά της από μόνη της όχι από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό», σημείωσε.

«Η παρενέργεια αυτή είναι σπανιότατη. Δεν παράγεται αυτό το εμβόλιο εδώ και πολλά χρόνια. Ένα εμβόλιο έχει την άδεια όσο είναι αποτελεσματικό. Και άλλα εμβόλια έχουν αποσυρθεί γιατί δεν είναι αποτελεσματικά.

Το εν λόγω εμβόλιο έγινε για να πάει σε όλον τον κόσμο. Ήταν το μόνο που δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και για αυτό κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασε κανένα άλλο. Δόθηκε έτσι σε δυσπρόσιτες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου ευκολότερα και φθηνότερα.

Γι΄αυτό το στήριξε ο ΠΟΥ γιατί αυτό το εμβόλιο έφτασε στην Αφρική, στην Ινδία και σε περιοχές που δεν μπορούσαν να φτάσουν τα άλλα εμβόλια. Όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.