ΑρχικήΕπικαιρότηταΑΒ Βασιλόπουλος: Η ηχηρή παραίτηση και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις

ΑΒ Βασιλόπουλος: Η ηχηρή παραίτηση και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Γυρίζει σελίδα η ΑΒ Βασιλόπουλος, μετά την αποχώρηση του επικεφαλής της, Βασίλη Σταύρου, μετά από 28 χρόνια καριέρας στη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Μετά την ηχηρή αποχώρηση τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα με αρχικά, την αναζήτηση νέου διαδόχου ο οποίος αναμένεται να είναι ενδο-ομιλική επιλογή, είτε εντός Ελλάδας, είτε εκτός.

Αποχωρεί από την ΑΒ Βασιλόπουλος ο Β. Σταύρου | Banks.com.gr

Η παραίτηση του κ. Βασίλη Σταύρου ήρθε σε συνέχεια της αποχώρησης του Δημήτρη Πρίντζιου, Senior Vice President Buying της ΑΒ Βασιλόπουλος στα τέλη του 2021 μετά από 30 χρόνια παρουσίας στην εταιρεία.

Ακόμη, είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις των κ.κ. Κωνσταντίνου Μαχαίρα, Γιάννη Κυρίτση και Λεωνίδα Βρεττάκου, προκατόχων του Βασίλη Σταύρου.

Όμως σε αντίθεση με ότι συνέβη με τους προκατόχους του, η έξοδος του κ. Σταύρου, δεν ήταν προγραμματισμένη, δεν είχε προαναγγελθεί μήνες πριν, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες θέσεις και έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην αγορά.

Η αλλαγή ηγεσίας στην ΑΒ Βασιλόπουλος έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για το εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων, καθώς ο κλάδος μετασχηματίζεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η συγκεκριμένη αποχώρηση έχει φέρει αναταραχή αλλά και συγκίνηση στον όμιλο καθώς σε αντίθεση με προηγούμενες εναλλαγές στο «τιμόνι» της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας του οργανωμένου λιανεμπορίου, η παραίτηση του κ. Σταύρου έγινε με τρόπο αιφνιδιαστικό υποδηλώνοντας ρήξη και δημιουργώντας αβεβαιότητα στο στελεχιακό δυναμικό με δεδομένο ότι η παραίτηση είχε άμεση ισχύ χωρίς την πρόνοια έστω μίας μικρής μεταβατικής περιόδου έως ότου βρισκόταν αντικαταστάτης.

«Εδώ και 24 μήνες, από το ξέσπασμα της πανδημίας, η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίζει μια συνεχή διαχείριση κρίσεων, ενώ η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απαιτεί τη διαχείριση πολλών κρίσεων ταυτόχρονα», δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Σταύρου, περιγράφοντας σε συνέδριο τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο εγχώριος κλάδος του λιανεμπορίου, αναφερόμενος στην πανδημική κρίση, τις αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα που πυροδοτούν κύμα ελλείψεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Ο επόμενος επικεφαλής θα έχει δύσκολο έργο μπροστά του, με άμεση προτεραιότητα να ελέγξει την «κρίση» που μπορεί να φέρει μεγαλύτερες απώλειες. Γι’ αυτό όμως θα χρειαστεί και μεγαλύτερη διαφάνεια στις προθέσεις της Ahold Delhaize, ιδίως καθώς το όνομα της ΑΒ Βασιλόπουλος τους τελευταίους μήνες έχει «παίξει» στα σενάρια της αγοράς και ως στόχος εξαγοράς.