ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυτό είναι το ελπιδοφόρο φάρμακο στο οποίο αναφέρθηκε ο Τσιόδρας

Αυτό είναι το ελπιδοφόρο φάρμακο στο οποίο αναφέρθηκε ο Τσιόδρας

Σε ένα ελπιδοφόρο φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

“Αν με ρωτάτε σαν επιστήμονα και γιατρό, από τα νεότερα φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν και έχει περισσότερες ενδείξεις ότι “δουλεύει” είναι το φάρμακο το οποίο σας ανέφερα και δημοσιεύτηκε προχθες στην Επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (NEJM) των ΗΠΑ που είναι από τα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο. Το φάρμακο αυτό έδειξε μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 68%, η οποία περιλάμβανε και σοβαρά περιστατικά” είπε.

Το φάρμακο στο οποίο αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό είναι η ρεμδεσιβίρη:

Η μελέτη, η οποία έγινε σε 61 ασθενείς, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Τζόναθαν Γκρέιν του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine στις 10 Απριλίου 2020 από διεθνή ομάδα επιστημόνων και σε αυτή αναφέρονται τα αποτελέσματα από την παρηγορητική χρήση ρεμδεσιβίρης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με COVID-19.

Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασης τους μετά τη θεραπεία τους επί δέκα μέρες με το υπό δοκιμή φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) της εταιρείας Gilead Sciences.

Η δόση του remdesivir που δόθηκε ήταν 200 μιλιγκράμ την πρώτη μέρα και 100 mg ημερησίως τις υπόλοιπες εννέα μέρες.

Από τους 53 ασθενείς των οποίων τα δεδομένα αναλύθηκαν, 22 ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, 22 στην Ευρώπη ή στον Καναδά και 9 στην Ιαπωνία. Κατά την ένταξη στο πρόγραμμα, 30 ασθενείς (57%) έλαβαν μηχανικό αερισμό και 4 (8%) έλαβαν εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβράνης. Μετά από μέσο διάστημα παρακολούθησης 18 ημερών, 36 ασθενείς (68%) εμφάνισαν βελτίωση ως προς την ανάγκη υποστήριξης σε οξυγόνο, συμπεριλαμβανομένων 17 από τους 30 ασθενείς (57%) που έλαβαν μηχανικό εξαερισμό και οι οποίοι αποσωληνώθηκαν.

Συνολικά 25 ασθενείς (47%) έλαβαν εξιτήριο και 7 ασθενείς (13%) πέθαναν. Η θνησιμότητα ήταν 18% (6 στους 34) μεταξύ των ασθενών που έλαβαν μηχανικό αερισμό και 5% (1 στους 19) μεταξύ εκείνων που δεν έλαβαν μηχανικό αερισμό.

Παρ΄όλα αυτά, ο τελικός καθορισμός της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη απαιτεί τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές μελέτες που αναμένεται να δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες.

Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα ερευνητικό φάρμακο, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από καμία κανονιστική αρχή στον κόσμο και για καμία ένδειξη και η έρευνα της εταιρείας Gilead ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία.

Το φάρμακο έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν για τη θεραπεία περισσότερων από 1.700 ασθενών, στο πλαίσιο προγράμματος εξατομικευμένων αιτημάτων παρηγορητικής φροντίδας.