ΑρχικήΕπικαιρότηταΒανδάλισαν ανεπανόρθωτα το Νυμφαίο της αρχαιοελληνικής Απολλωνίας στην Αλβανία

Βανδάλισαν ανεπανόρθωτα το Νυμφαίο της αρχαιοελληνικής Απολλωνίας στην Αλβανία

Ανεπανόρθωτες ζημιές προκάλεσαν άγνωστοι στο Νυμφαίο (μνημειακή κρήνη) της αρχαίας Απολλωνίας κοντά στο Φίερι της Αλβανίας.

Το Φιέρι της Αλβανίας αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πόλεις στην ιστορία του τόπου, η οποία και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας ενταγμένο στον κατάλογο της Ουνέσκο.

Σύμφωνα με το himara.gr, το βανδαλισμό κατήγγειλε στα αρμόδια εισαγγελικά όργανα η διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου που ανέφερε πως οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες και αφορούν το σπάσιμο σε κίονες, σε σημείο να έχει καταστραφεί εξ ολοκλήρου το μνημείο. Όσον αφορά το πότε συνέβη το γεγονός, η ίδια τοποθέτησε χρονικά το βανδαλισμό κατά τη διάρκεια της επιβληθείσας καραντίνας λόγω κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα καταδίκασε την ενέργεια, χαρακτηρίζοντάς τη «βάρβαρη». Ενώ ο Αλβανός αρχαιολόγος Νεριτάν Τσέκα επέρριψε την ευθύνη για το βανδαλισμό στην Υπουργό Πολιτισμού Έλβα Μαργαρίτι. Η πόλη της Απολλωνία κατά το Στράβωνα ιδρύθηκε από Κορίνθιους και Κερκυραίους κατά τον 6ο αιώνα π. Χ. και αφιερώθηκε στο θεό Απόλλωνα, ενώ ο Απολλόδωρος στη «Βιβλιοθήκη», αναφέρει πως ιδρύθηκε από τους αργοναύτες ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Είναι γνωστή επίσης ως «Απολλωνία η Ηπειρωτική» και ως «Απολλωνία ή προς Επίδαμνον». Επίσης ο Αριστοτέλης επαινεί το δημοκρατικό της πολίτευμα. Κατά το 229 π. Χ. υποτάχθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και κατά την βυζαντινή εποχή καταλήφθηκε από τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο και συμπεριλήφθηκε στο Θέμα του Δυρραχίου.