ΑρχικήΕπικαιρότηταΒασιλακόπουλος: «Οι δηλώσεις Τσίπρα για το AZ δεν βοηθούν το εμβολιαστικο κίνημα»

Βασιλακόπουλος: «Οι δηλώσεις Τσίπρα για το AZ δεν βοηθούν το εμβολιαστικο κίνημα»

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ήταν καλεσμένος στο Action24 και την εκπομπή Briefing με τον Γιώργο Πιέρρο, όπου μίλησε για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, ενώ σχολίασε και την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αρχικά, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει απειροελάχιστες παρενέργειες, ενώ ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που έκανε λόγο για ”ξεστοκάρισμα”, απάντησε πως ”οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα είναι ατυχείς”. Συγκεκριμένα είπε: “Επιστημονικά το εμβόλιο της astrazeneca είναι ένα καταπληκτικό εμβόλιο πάρα πολύ αποτελεσματικό, προστατεύει πλήρως από τη σοβαρή νόσο ,προστατεύει από την πρώτη δόση κατά 90% από τη νοσηλεία στο νοσοκομείο -κατανοητό τι σημαίνει αυτό- από την πρώτη δόση το τονίζω. Είναι ένα εμβόλιο πάρα πολύ ασφαλές. Οι όποιες παρενέργειες έχουν παρατηρηθεί είναι εξαιρετικά σπάνιες πλέον ξέρουμε να τις αναγνωρίζουμε ξέρουμε το μηχανισμό που γίνονται και άρα μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Νομίζω ότι οι δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού του κυρίου Τσίπρα είναι μάλλον ατυχείς”.

Και πρόσθεσε ότι τέτοιες δηλώσεις ”θα δημιουργήσουν ξεκάθαρα σε κάποιο ακροατήριο την αμφιβολία, που δεν κάνει στο εμβολιαστικό κίνημα αυτή την στιγμή. Ευτυχώς οι νέοι έδειξαν ότι έχουν την μόρφωση, την παιδεία και την καλλιέργεια να αγκαλιάσουν με ζέση αυτό το ευεργέτημα του εμβολίου. Είναι το καλύτερο πασχαλινό δώρο που μπορεί να υπάρχει, είναι η Ανάσταση που έρχεται με άλλη μορφή, έρχεται με την μορφή του εμβολίου και η οποία θα δώσει την λύση και θα προστατεύσει το πιο δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας μας”.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής πνευμονολογίας επισήμανε ότι “έχουμε μια μείωση στα εισιτήρια στα νοσοκομεία. Έχουμε μια μείωση του ιικού φορτίου στα λύμματα. Έχουμε μια συρρίκνωση της επιδημίας περίπου 10-15%στα μεγάλα αστικά κέντρα.Πολύ λίγους θύλακες που η επιδημία δείχνει τάση αύξησης και ταυτόχρονα έχουμε δύο μεγάλους συμμάχους. Ο πρώτος λέγεται εμβόλιο, θα φτάσουμε να κάνουμε 100.000 δόσεις την ημέρα. Και επιπλέον έρχεται και ο καιρός. Άρα, είμαστε σε πτωτική τάση και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για 2-3 εβδομάδες ακόμα”.

Όσον αφορά το Πάσχα είπε “να τηρήσουμε την καλή συνήθεια που αποκτήσαμε στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου κατά βάση δεν ξεφύγαμε πολύ. Να βρισκόμαστε, αν είναι δυνατόν, με τα ίδια άτομα πολλές φορές και όχι κάθε φορά με διαφορετικά άτομα.Να εκμεταλλευθούμε τον πολύ καλό καιρό, να εκμεταλλευθούμε τους εξωτερικούς χώρους”.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινα, ότι από του χρόνου η ΕΕ θα προμηθευτεί μόνο εμβόλια mRNA, ο κ. Βασιλακόπουλος σχολίασε ”αυτό δεν μπορεί να γίνει για λόγους επιστημονικούς, διότι δεν υπάρχει κανένανς επιστημονικός λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο. Οι λόγοι είναι πολιτικοί, με άλλα λόγια η ΕΕ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη με την  AstraZeneca. Αν θεωρούσε η ΕΕ ότι το εμβόλιο της  AstraZeneca, δεν θα κινούνταν νομικά γιατί δεν παρέδωσε εγκαίρως τις δόσεις”.

Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στον εμβολιασμό των εγκύων, ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχει μελέτη που να λέει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επικίνδυνο για τις εγκύους”.

Τέλος, ο καθηγητής πνευμονολογίας αναφέρθηκε στο επερχόμενο άνοιγμα της εστίασης, λέγοντας ότι “ίσως αργήσαμε να το κάνουμε, διότι μεγάλο μέρος της μετάδοσης οφείλεται στο ότι βρισκόμαστε μέσα στα σπίτια μας, στα σπίτια των φίλων και των συγγενών. Το ότι θα μπορούμε να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους όπου η μεταδοτικότητα του ιού είναι 20 φορές μικρότερη, οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε μείωση της επιδημίας”.