ΑρχικήΕπικαιρότηταΒασιλακόπουλος: «Πιο επικίνδυνη η περιποίηση νυχιών από τις εκκλησίες»

Βασιλακόπουλος: «Πιο επικίνδυνη η περιποίηση νυχιών από τις εκκλησίες»

«Είναι λάθος να μιλάμε για τρίτο κύμα, τη στιγμή που δεν έχουμε τιθασεύσει ακόμα το δεύτερο» είπε στην εκπομπή του Briefing του Γιώργου Πιέρρου στο Action24 o καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αναφορικά με το πρόβλημα επάρκειας υψηλών ποσοτήτων εμβολίου της Pfizer, ο κ. Καθηγητής τονίζει ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος καθώς ήδη υπάρχουν εμβόλια άλλων εταιρειών που αναμένουν έγκριση και μπορούν να καλύψουν τα κενά στον γενικότερο εφοδιασμό. Χαρακτηριστικά είπε ότι «το αργότερο για την έγκριση του εμβολίου της Moderna από την Εma είναι στις 12 Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα μέσα στο επόμενο δίμηνο έπονται οι εγκρίσεις για το εμβόλιο της Astra Zeneca, της Novavax και της Johnson & Johnson. Επομένως, θα έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε τον πληθυσμό παρά τα όποια προβλήματα εφοδιασμού μπορεί να προκύπτουν κατά καιρούς» και συμπλήρωσε λέγοντας, «ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ανησυχεί καθώς μπορεί να ελπίζει όχι σε ένα αλλά σε πολλά εμβόλια, που το ένα θα ενισχύει το άλλο στο ζήτημα της επάρκειας».

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο κ. Βασιλακόπουλος σημειώνει ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι ίδιας τεχνολογίας, είναι εμβόλια RNA. Χαρακτηριστικά είπε ότι «σε δυο διαφορικές κλινικές μελέτες τα δυο εμβόλια παρήγαγαν αποτελέσματα επαναλήψιμα με 95% αποτελεσματικότητα το ένα και 94,5 το άλλο, επομένως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας ανησυχεί το ζήτημα αυτό».

Αναφορικά με το ρώσικο εμβόλιο, τόνισε ότι είναι μικρή η πιθανότητα να μην εγκριθεί από τον FDA καθώς έχει σχεδόν παρόμοια τεχνολογία με το εμβόλιο της Οξφόρδης, που φτιάχνεται σε συνδυασμό με την Astra.

Αναφορικά με τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η τήρηση των αποστάσεων είναι το πρώτο μέτρο στην ιεράρχηση και ακολουθεί η χρήση μάσκας, η οποία έρχεται να καλύψει την αδυναμία της μη τήρησης των αποστάσεων. «Εάν όλοι οι Έλληνες μπορούσαμε να κρατήσουμε απόσταση 4 μέτρων ο ένας από τον άλλον, θα τελείωνε η επιδημία χωρίς καμία μάσκα. Κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και αναγκαζόμαστε να έχουμε περιορισμένο αριθμό συγγενών και φίλων στο γιορτινό τραπέζι» και κατέληξε λέγοντας ότι καλό θα είναι να αποφεύγουμε τη χρήση κοινών σκευών στο τραπέζι, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες για μετάδοση του ιού.

Σχετικά με το άνοιγμα των επιχειρήσεων μανικιούρ- πεντικιούρ και τις εκκλησίες, έκανε μια ενδιαφέρουσα σύγκριση. Ανέφερε ότι οι εκκλησίες είναι ψηλοτάβανες, έχουν συνήθως 2-3 πόρτες που σημαίνει ότι μπορούν να αερίζονται επαρκώς και οι πιστοί κάθονται σε μία καρέκλα, δεν υπάρχει η κινητικότητα που παρατηρείται στα σούπερ μάρκετ, όπου ο κόσμος ψάχνει από ράφι σε ράφι. Καταλήγοντας, συμπέρανε ότι με αυτά τα δεδομένα είναι πιο επικίνδυνη η περιποίηση νυχιών από τις εκκλησίες.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τζάσερ