Βελτιωμένα τα αποτελέσματα της ΔΕΗ στο εννεάμηνο

11 mins read

Για ένα ακόμη τρίμηνο επιβεβαιώθηκε η σημαντική επιβάρυνση που δέχεται η ΔΕΗ εξαιτίας της εξάρτησής της από το λιγνίτη. Παρά το γεγονός ότι η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 27,9% ενώ και ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,4%, εντούτοις η εταιρεία δεν απέφυγε τη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας προ φόρων τόκων και αποσβέσεων αλλά και το αρνητικό τελικό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,4% στα 3,608 δισ. ευρώ ενώ η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μειώθηκε κατά 73% στα 96,9 εκατ. ευρώ (μαζί και το περιθώριο EBITDA στο 2,7% από 10,3%). Η δημοσιευμένη κερδοφορία EBITDA ανήλθε σε 196,2 εκατ. ευρώ (από 145 εκατ. ευρώ +35,3%), οι ζημιές προ φόρων τα 416,8 εκατ. ευρώ και οι ζημιές μετά από φόρους 353,2 εκατ. ευρώ (από 574,6 εκατ. ευρώ).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης στη δήλωσή του για τα αποτελέσματα αναφέρεται στις αρνητικές επιβαρύνσεις από τις δαπάνες ενεργειακού ισοζυγίου, την αύξηση των τιμών καυσίμων, της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, των δικαιωμάτων CO2 αλλά και την αρνητική επίπτωση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που συνεχίζουν να ζημιώνουν τη ΔΕΗ παρά την κατάργησή τους.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η εικόνα αναμένεται να αντιστραφεί στα επόμενα τρίμηνα καθώς θα αρχίσει να αποτυπώνεται η θετική επίπτωση στην κερδοφορία των μέτρων που ελήφθησαν το Σεπτέμβριο αλλά και η απόδοση των ΥΚΩ παρλεθόντων ετών.

Ο κ. Στάσσης σημειώνει τη θετική εξέλιξη της ψήφισης του νομοσχεδίου που ενισχύει τον απογαλακτισμό της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου, ενώ αποκαλύπτει ότι το νέο business plan καταρτίζεται και θα παρουσιαστεί σύντομα περιλαμβάνοντας την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, την προώθηση επενδύσεων στις ΑΠΕ, τον εκσυγχρονισμό της εμπορίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου σε παραγωγή δίκτυα και εμπορία.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα