Μπετέλ σε Ορμπάν: Η μητέρα μου σιχαίνεται που είμαι γκέι…αλλά εσύ το κάνεις νόμο

18 mins read

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον του Ορμπάν για τον νέο νόμο της Ουγγαρίας που σχεδόν εξισώνει την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες με «ασυνήθιστα προσωπικές και συναισθηματικές παρεμβάσεις τους», επέκριναν τον ούγγρο πρωθυπουργό, που επί 10 χρόνια δοκιμάζει τα όριά τους, υιοθετώντας ακροδεξιές πολιτικές διακρίσεων κατά των μειονοτήτων, που δεν έχουν θέση στην ΕΕ.

Με τον αναφερόμενο νόμο, απαγορεύεται η «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους.

Ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στην Ουγγαρία, εμφανίστηκε ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είπε ότι η χώρα του Ορμπάν «δεν έχει πλέον καμία δουλειά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία είναι μια κοινότητα αξιών» και έκανε λόγο για ενεργοποίηση του Αρθρου 50 της Συνθήκης για την ΕΕ, με το οποίο ένα κράτος μπορεί να αποχωρήσει μονομερώς και οικιοθελώς από την Ενωση.

Ιδιαίτερη ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος απευθύνθηκε προσωπικά στον ούγγρο πρωθυπουργό, μιλώντας για τον προσωπικό αγώνα που έδωσε για να τον αποδεχθεί η οικογένειά του:

«Δεν έγινα γκέι. Ετσι είμαι, δεν είναι επιλογή. Η μητέρα μου σιχαίνεται ότι είμαι γκέι και εγώ ζω με αυτό. Και τώρα, εσύ το κάνεις νόμο. Σε σέβομαι, αλλά αυτή είναι μία κόκκινη γραμμή. Πρόκειται για θεμελιώδη δικαιώματα, το δικαίωμα να είσαι διαφορετικός», είπε ο Μπετέλ. Και συνέχισε: «Γνωριζόμαστε εδώ και οκτώ χρόνια, αλλά αυτό με αγγίζει προσωπικά. Βλέπεις πόσοι ΛΟΑΤΚΙ νέοι αυτοκτονούν. Αυτός ο νόμος είναι πολύ κακός, τους στιγματίζει. Τώρα εμφανίστηκαν και αφίσες κατά των γκέι στη Γαλλία. Κάνεις τους ανθρώπους μειονότητα. Είναι πολύ άσχημο για μία ευρωπαϊκή χώρα».

Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες είπαν στον Ορμπάν ότι η νέα νομοθεσία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισαν ότι πρέπει να στηρίζει τους νέους και όχι να τους στιγματίζει. Η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι γονείς αλλά και τα παιδιά, και ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται η ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία. Ο  σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, από την πλευρά του είπε στους υπόλοιπους ηγέτες ότι οι σουηδοί πολίτες δεν θέλουν πια να δίνουν τα λεφτά τους για να στηρίζουν κράτη που δεν σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μόνοι που υπερασπίστηκαν τον Ορμπάν ήταν οι Πολωνοί και μέχρι ένα σημείο οι Σλοβένοι. Κάποιες άλλες χώρες, όπως η Σλοβακία, δεν πήραν ξεκάθαρη θέση.

Σύμφωνα με το Politico, αξιωματούχος του κόμματος του Ορμπάν ανακοίνωσε ανώνυμα ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε τέτοια αντίδραση από τους Ευρωπαίους για τον συγκεκριμένο νόμο. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δέχονται επιπλέον πιέσεις  από τους πολίτες τους, όπως φάνηκε και με τις αντιδράσεις εναντίον της Ουγγαρίας στο Euro, για να λάβουν μέτρα κατά του Ορμπάν.

 

Facebook Comments