ΑρχικήΕπικαιρότητα«Χαμόγελο του Παιδιού»: Κατά λέξη η καταγγελία που έφτασε στην Εισαγγελία

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Κατά λέξη η καταγγελία που έφτασε στην Εισαγγελία

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί ένα δεκασέλιδο έγγραφο το οποίο κοινοποιήθηκε και στο Γραφείο της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου και πλέον έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας  και αφορά στο  «Χαμόγελο του Παιδιού» .

Οι καταγγελίες αναφέρονται σε πρακτικές στελεχών του Οργανισμού και του επικεφαλής του, Κώστα Γιαννόπουλου, όπως αποκαλύπτει το iefimerida.gr και το οποίο θα εξεταστεί από τις Αρχές ως προς τη γνησιότητα των καταγγελλόμενων. Γίνονται, μεταξύ πολλών άλλων, αναφορές για εκμετάλλευση (οικειοποίηση) ακινήτων, αντικειμένων, δωρεών και χορηγιών από το περιβάλλον του κ. Γιαννόπουλου, για κακοποιητικές συμπεριφορές προς το προσωπικό, αλλά και για διακρίσεις ανάμεσα σε παιδιά.

Τα ακίνητα-«φιλέτα» σε Βάρκιζα και Άλιμο
Σύμφωνα με το iefimerida.gr και τον Κώστα Καντούνη, το πρώτο σκέλος της καταγγελίας, που έγινε από πρώην εργαζόμενο, αφορά στα ακίνητα, με τον συντάκτη να επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» «εκμεταλλεύεται για προσωπική του χρήση κατοικίες που έχουν δωριστεί στον Οργανισμό, στην πλειονότητά τους ως κληροδοτήματα». Ένα εξ αυτών, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν ένα παραθαλάσσιο ρετιρέ στην περιοχή της Βάρκιζας, στο οποίο φέρεται ότι διέμενε χωρίς να αποδίδει ενοίκιο στο «Χαμόγελο». Πάντα κατά το ίδιο έγγραφο, το συγκεκριμένο ακίνητο φρόντιζε εργαζόμενη καθαριότητας (καθαρίστρια) που ήταν δηλωμένη στο προσωπικό του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Σύμφωνα με την καταγγελία, μετά τη Βάρκιζα, ο Κώστας Γιαννόπουλος και η σύζυγός του, «πρώην εθελόντρια του φορέα», επέλεξαν «νέο διαμέρισμα – μεζονέτα στον Άλιμο […] μεγέθους 500-600 τετραγωνικών μέτρων που δωρίστηκε στον Οργανισμό για τις ανάγκες των παιδιών που στηρίζει». Στο συγκεκριμένο ακίνητο, αξίας 2 εκατ. ευρώ, είχε αναφερθεί και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς και δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα». Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας (φύλλο 11ης Δεκεμβρίου 2022) υπογραμμιζόταν ότι το εν λόγω ακίνητο έχει πέντε μπάνια -κατά την καταγγελία, επιπλέον έχει τζακούζι, μπιλιάρδο και απεριόριστη θέα στη θάλασσα- και πως προήλθε από δωρεά μιας συνταξιούχου από τη Δράμα που ήθελε να βοηθήσει παιδιά που είχαν ανάγκη.

Οι απολαβές Γιαννόπουλου και της συζύγου του

Στην καταγγελία που διαβιβάστηκε στις αρμόδιες αρχές υπάρχουν σημεία που εστιάζουν στις απολαβές που φέρεται ότι λαμβάνουν ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» και η σύζυγός του. Συγκεκριμένα, η καταγγελία αναφέρει πως, παρότι η σύζυγος είναι δηλωμένη ως εθελόντρια, λαμβάνει μηνιαίως μισθό περί τα 2.000 ευρώ, ενώ ο κ. Γιαννόπουλος φέρεται ότι έχει αποδοχές ύψους 5.000 έως και 7.000 ευρώ καθαρά τον μήνα.

 

Η εταιρεία του Κώστα Γιαννόπουλου

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο στα όσα ερευνούν οι Αρχές σχετίζεται με την εταιρεία συμβούλων που είχε ιδρύσει ο κ. Γιαννόπουλος πριν το «Χαμόγελο του Παιδιού». Στην καταγγελία γίνεται εκτενής αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας λόγο για μια επιχείρηση που βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας που σώθηκε -μαζί με τον ιδιοκτήτη της- λόγω του «Χαμόγελου».

Στο προαναφερθέν δημοσίευμα του «Βήματος» υποστηρίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να εισέπραττε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επί σειρά ετών από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για άγνωστες υπηρεσίες. Πρόκειται, μάλιστα, περί εταιρείας για την οποία ο κ. Γιαννόπουλος εμφανίζεται να ζήτησε να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το 2063, παρότι ο ίδιος δηλώνει, συχνά, πως έχει εγκαταλείψει κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και έχει αφιερωθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Οι χορηγίες, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας και η οικιακή βοηθός
Ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία της καταγγελίας αφορά στο ζήτημα της οικειοποίησης χορηγιών, αγαθών και υπηρεσιών του «Χαμόγελου» από το περιβάλλον του κ. Γιαννόπουλου.

Κατά το έγγραφο, ο επικεφαλής του «Χαμόγελου του Παιδιού» αλλά και συγγενείς του φέρονται να εξυπηρετούν καθημερινές τους προσωπικές ανάγκες «με δωρεές, χορηγίες και πόρους» του Οργανισμού. Ενδιαφέρον προκαλεί και η παράγραφος στην οποία περιγράφεται ότι πρόσωπο από το περιβάλλον του κ. Γιαννόπουλου «κάνει εφόδους, Σαββατοκύριακα που απουσιάζουν οι εργαζόμενοι […] σε Κέντρα Στήριξης του Οργανισμού, όπου αποθηκεύονται τα προϊόντα από δωρεές», καθώς και ότι υπάρχει σύστημα ειδοποίησης όταν καταφθάνουν «καλά προϊόντα». Οι Αρχές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν αν ισχύει ότι η… δραστηριότητα των εφόδων σε Κέντρα Στήριξης έγινε γνωστή στο προσωπικό μετά από συναγερμό που χτύπησε.

Μεταξύ άλλων στοιχείων που θα εξεταστούν είναι το αν πληρώνονταν λογαριασμοί κοινής ωφέλειας φυσικών προσώπων από τραπεζικούς λογαριασμούς του «Χαμόγελου». Να σημειωθεί ότι στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία επισημαίνεται ότι η οικιακή βοηθός που απασχολείται στην οικία Γιαννόπουλου είναι δηλωμένη ως εργαζόμενη στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Η απασχόλησή της φέρεται να είναι 8ωρη, σε καθημερινή βάση.

Οι fast track αναδοχές-υιοθεσίες και οι συμπεριφορές

Το τελευταίο σκέλος της καταγγελίας εστιάζεται στο ζήτημα των αναδοχών-υιοθεσιών και σε ύποπτες συμπεριφορές. «Ιδιαίτερα κατά το παρελθόν που ουσιαστικά δεν υπήρχε επιστημονική διαδικασία στο κομμάτι των αναδοχών/υιοθεσιών των παιδιών του φορέα αλλά λειτουργούσε κάπως ad hoc αυτό το θέμα, υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών που δίνονταν με πολύ συνοπτικές διαδικασίες για αναδοχή ή και υιοθεσία» σε άτομα από τα οποία προέκυπτε όφελος, τονίζεται στο συγκεκριμένο σημείο, δείχνοντας προς τη διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά τις συμπεριφορές, ο/η καταγγέλλων/ουσα αναφέρει συγκεκριμένο πρόσωπο της διοίκησης ως «εχθρικό και ρατσιστή», προσθέτοντας ότι «έχω υπάρξει πάμπολλες φορές μάρτυρας κάκιστων συμπεριφορών […] απέναντι στα παιδιά αυτά». Ταυτόχρονα, περιγράφει τους εργαζομένους ως δέκτες «κακοποιητικών συμπεριφορών» και «τρομοκρατημένους», καθώς «δεν τολμούν να παρέμβουν».

Συγκεκριμένα για παιδιά, στην καταγγελία υπογραμμίζεται πως «τα άτακτα […] που δημιουργούν προβλήματα» δέχονται προειδοποιήσεις ότι «αν δεν γίνουν καλά, θα τα στείλουν σε ίδρυμα».