ΑρχικήΕπικαιρότηταΧιονίζει στο κέντρο της Αθήνας - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία «Ελπίς»

Χιονίζει στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία «Ελπίς»

Το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της κακοκαιρίας Ελπίς είναι σε εξέλιξη και λίγο μετά τις 8 το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε να χιονίζει και στο κέντρο της Αθήνας όπου σε πολλές περιοχές αρχίζει να το στρώνει.

Μήνυμα από το 112 εστάλη στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Αττικής, προειδοποιώντας για πολύ έντονες χιονοπτώσεις.

Αν και η… άφιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς» στην Αττική αναμενόταν μετά τις 11:00, ο καιρός έχει τα δικά του σχέδια.

Είναι τόσο πυκνή η χιονόπτωση στην Αττική που μέσα σε λίγη ώρα το έστρωσε στην Κηφισιά!

Οι μετεωρολόγοι «έπεσαν μέσα» και η Ελπίς επηρεάζει με χιονοπτώσεις και την πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύτηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη και από τον κόμβο Οινοφύτων στο ρεύμα προς Αθήνα. Τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

 

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου CYCLON στο ρεύμα προς Θήβα.

Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

– Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα.

– Στην οδό Διονύσου, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ προς τον Άγιο Πέτρο.

Πολύ έντονη η χιονόπτωση στον Ωρωπό όπου όλη η περιοχή έχει μετατραπεί στα λευκά με απαραίτητη τη χρήση αλυσίδων επίσης, σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές με κλειστά σχολεία και ΑΕΙ, συστάσεις προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με κατοίκους σε αρκετές περιοχές να λαμβάνουν μήνυμα από το 112 αλλά και την Πυροσβεστική και τις Περιφέρειες να βρίσκονται από το βράδυ της Κυριακής σε επιφυλακή ώστε άμεσα να επεμβαίνουν όπου εμφανίζονται προβλήματα από την κακοκαιρία.

Ισχυρές χιονοπτώσεις και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα κύρια χαρακτηριστικά του δεύτερου κύματος θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Η μεγάλη ψυχρή εναέρια μάζα βρίσκεται πάνω από τη χώρα μας θα επιμείνει και σήμερα Δευτέρα, με επέκταση και δυτικότερα και αυτή θα είναι και η κορύφωση της κακοκαιρίας.

Την Τρίτη θα υποχωρήσει λίγο από τα δυτικά, ενώ την Τετάρτη το κύμα κακοκαιρίας σταδιακά θα αρχίσει να φεύγει , ενώ παρόλο που θα ανέβουν οι μέγιστες θερμοκρασίες, ωστόσο ο παγετός θα παραμείνει στα ηπειρωτικά κατά τόπους έως και το τέλος της εβδομάδας.

Στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο έχουν αρχίσει να πυκνώνουν οι χιονοπτώσεις , και μέχρι και τις 6 ξημερώματα της Δευτέρας θα φτάσει σε Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Σποράδες, Ανατολική Θεσσαλία και τα νοτιότερα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Λίγο αργότερα, περίπου από τις 9 με 11 το πρωί, θα έρθει η κορύφωση, φθάνοντας στην Αττική ειδικά στις 12 και θα δούμε χιόνια ακόμα και στις παραλίες, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Σποράδες καθώς και Ανατολική Πελοπόννησο λιγότερο κατά τόπους στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας τα φαινόμενα θα συνεχιστούν Εύβοια, Αττική, Σποράδες, Ανατολική Πελοπόννησος Κρήτη και Δωδεκάνησα, όπου θα υπερισχύσουν χιονόνερο και η βροχή.