ΑρχικήΕπικαιρότηταΧΡΩΠΕΙ: Που βρίσκεται η έκταση όπου θα κατασκευαστούν οι κοινωνικές κατοικίες που...

ΧΡΩΠΕΙ: Που βρίσκεται η έκταση όπου θα κατασκευαστούν οι κοινωνικές κατοικίες που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Ένα ιστορικό εργοστάσιο με χρώματα που πτώχευσε, μία μεγαλεπήβολη επένδυση που ναυάγησε και το φιλόδοξο σχέδιο για αντιπαροχή διαμερισμάτων.

Ένα νέο, συγκεκριμένο μέτρο που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ως προς την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Την αξιοποίηση ενός εμβληματικού κρατικού οικοπέδου της περιοχής του Φαλήρου, που όμως παραμένει “φάντασμα” από την δεκαετία του 1980. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός: «Θα αξιοποιήσουμε δημόσια γη. Πχ η εγκατάσταση της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς, που δεν προχώρησε ως τεχνολογικό πάρκο. Θα κάνουμε ένα μεγάλο project κοινωνικής κατοικίας. Απλής αντιπαροχής, όπου θα βγει μια προκήρυξη για την κατασκευή 300 διαμερισμάτων για παράδειγμα, ο κατασκευαστής θα κρατήσει έναν αριθμό διαμερισμάτων και τα υπόλοιπα θα διατεθούν στο δημόσιο ώστε να μπορούμε να τα διαθέσουμε με χαμηλότερο ενοίκιο. Και τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν και σε άλλα ακίνητα του Δημοσίου».

Το ακίνητο-φιλέτο της ΧΡΩΠΕΙ επί της οδού Πειραιώς, καταλαμβάνει συνολική εδαφική έκταση 17.893 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται βιομηχανικό συγκρότημα διατηρητέων κτηρίων.

Η Οδύσσεια του ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ και η ελληνική Silicon Valley που δεν έγινε ποτέ

Το 2019 το ακίνητο μεταβιβάζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου στον οποίο ανήκει, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία μιας επένδυσης. Η επένδυση είχε τον τίτλο “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ” με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είχε υπολογιστεί πως μετά την ολοκλήρωση του έργου θα απασχολούνταν εκεί περισσότεροι από 2.400 εργαζόμενοι καθώς θα φιλοξενούνταν τμήματα R&D μεγάλων επιχειρήσεων, Start Ups, Spin Offs, Incubators, Accelerators, Ερευνητικά Κέντρα κλπ.

Το 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το εγκαταλελειμμένο ακίνητο.

Το 2021 ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας δηλώνει πως «ο διαγωνισμός είναι εν εξελίξει και φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον και εκτός Ελλάδος για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας για αυτό προχωρήσαμε στην μετάφραση του στα αγγλικά». Προκηρύχθηκαν τρεις διαγωνισμοί (8.3.21, 30.1.23 και 17.5.23) χωρίς όμως να υπάρξει καμία προσφορά.

Φτάνουμε στο 2023 όπου ακόμα επενδυτής δεν έχει βρεθεί και ο διαγωνισμός και η αξιοποίηση της ΧΡΩΠΕΙ θυμίζει το Γεφύρι της Άρτας. Το 2024, ήταν πια σαφές και στην κυβέρνηση ότι αυτό το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ δεν θα προχωρήσει ποτέ.

Ένα όνομα, μια ιστορία

Το κτίριο της «ΧΡΩΠΕΙ», η ιστορία του οποίου είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της έρευνας στην Ελλάδα, από τα τέλη ακόμα του 19ου αιώνα, έχει μείνει αναξιοποίητο και κλειστό τα τελευταία 30 χρόνια. Μόνο τα απομεινάρια του παρελθόντος έχουν μείνει από μια εμβληματική επιχείρηση όπου μεσουράνησε, φτιάχνοντας από χρώματα και φάρμακα μέχρι όπλα και έδωσε δουλειά σε χιλιάδες υπαλλήλους.

Το 1883 ιδρύεται η «Χρωματουργεία Πειραιώς» (ΧΡΩΠΕΙ), αρχικά ως μια μικρή εταιρεία με την επωνυμία «Σπήλιος Α. Οικονομίδης και Σία».

Το 1899 μπαίνει ο θεμέλιος λίθος των εγκαταστάσεων ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο. Παράλληλα, ο ιδρυτής Σπήλιος Οικονομίδης σπουδάζει στο τμήμα Χημείας στο Γκρατς μαζί με τον Γερμανό Adolphe Bayer, δημιουργό της ασπιρίνης, και γίνονται συνεργάτες.

Στη μεταπολεμική Ελλάδα του 1950, η ΧΡΩΠΕΙ επιχειρεί την παραγωγή νέων προϊόντων. Έτσι, η εταιρεία πρωτοπορεί και αναπτύσσει το πολύ γνωστό ελληνικό αναλγητικό-παυσίπονο Αλγκόν®, με συνδυασμό τριών δραστικών ουσιών, ακετυλοσαλικυλικού οξέος, παρακεταμόλης και καφεΐνης. Το πρώτο ελληνικό αναλγητικό που ήρθε ως «απάντηση» στην ασπιρίνη.

Από τη δεκαετία του ’50 έως και τα μέσα του ’80, το Αλγκόν® γίνεται το αγαπημένο αναλγητικό των Ελλήνων.

Μετά το 1974, η ΧΡΩΠΕΙ (Χρωματουργία Πειραιώς) έκανε μία προσπάθεια για την εγχώρια σχεδίαση και παραγωγή όπλων.

Το «Τυφέκιο ΧΡΩΠΕΙ» ήταν μια πρόταση στο ελληνικό δημόσιο το 1975 από την μεγάλη ελληνική εταιρεία χημικών, αλλά απορρίφθηκε και το κράτος ίδρυσε στο Αίγιο το 1976 την ΕΒΟ.

Το 1989 η ΧΡΩΠΕΙ σταματά να λειτουργεί.