ΑρχικήΕπικαιρότηταΔ. Παναγιωτάκης: «Ζούμε εποχές που θυμίζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας»

Δ. Παναγιωτάκης: «Ζούμε εποχές που θυμίζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας»

Ο παραγωγός πίσω από τις μεγαλύτερες σκηνές της Αθήνας και πρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών, Διονύσης Παναγιωτάκης, έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Gala, και αναφέθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το θέατρο εν μέσω πανδημίας και τι σημαίνει αυτό.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Παναγιωτάκη
Είναι ο μεγαλύτερος θεατρικός παραγωγός της πρωτεύουσας καθώς η εταιρεία του Αθηναϊκά Θέατρα, διαχειρίζεται 10 από τις μεγαλύτερες σκηνές της πόλης (Αλίκη, Χορν, Μικρό Χορν, Μικρό Παλλάς, Πειραιώς 131, Αποθήκη, Λαμπέτη, Εμπορικόν, κλπ). Επίσης, είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών (ΕΘΕΠΑ) δείχνει σκεπτικός αλλά αρκετά διορατικός και ψύχραιμος.
«Κανείς μας δεν περίμενε, όταν ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 το κλείσιμο των θεάτρων, τι θα συμβεί. Για να μην ωραιοποιούμε τα πράγματα, ο χώρος έχει πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Κλείνουμε έναν χρόνο και -χωρίς να θέλω να σπείρω τον πανικό- θεωρώ πως τον Δεκέμβριο του 2021 θα καταφέρουμε να δούμε πάλι σε μία κανονικότητα. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε κάποιο μέρος της ζημιάς από βοήθεια που μας παρέχει το κράτος, επανασχεδιάζουν τη διαχείριση, αλλά και το ρεπερτόριο. Aπό την άλλη μεριά, τα θέατρα είναι ο τελευταίος κλάδος που θα επαναλειτουργήσει. Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Γιατί και ο κόσμος θα είναι πιο επιλεκτικός. Θα υπάρχει μία καχυποψία. Είμαι αισιόδοξος για το καλοκαίρι αλλά ο επόμενος χειμώνας θα έχει και πάλι δυσκολίες. Ζούμε εποχές που μοιάζουν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Ποιο είναι το καλό με αυτή την κρίση; Θα μας κάνει πιο υπεύθυνους καταναλωτές, πιο υπεύθυνους επιχειρηματίες και πιο υπεύθυνους ανθρώπους. Επίσης οι Έλληνες έχουμε το ταλέντο να προσαρμοζόμαστε πολύ εύκολα. Έχω εμπιστοσύνη στο ένστικτό της φίλης μας, το έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι μπορούμε και σηκωνόμαστε – και το ίδιο πιστεύω πως θα συμβεί και με το θέατρο. Αυτό που ζούμε θα μας αφήσει γνώση, εμπειρία και πληγές που σίγουρα θα χρειαστεί καιρός να ξεπεράσουμε. Αλλά το θέατρο είναι συνδεδεμένο με τον Έλληνα. Είναι στην κουλτούρα του, στη ζωή του, σαφώς μπορεί να έχει πληγωθεί αλλά όλα αυτά επουλωθούν γιατί οι άνθρωποι του θεάματος έχουν πάθος και πείσμα»