Δεύτερη αναμνηστική δόση για ηλικίες 30-59 ετών από Δευτέρα – Ισχυρή σύσταση εμβολιασμού για τους άνω των 60

27 mins read

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται το άνοιγμα της πλατφόρμας, όλων των άνω των 30 ετών, για τη χορήγηση 4ης αναμνηστικής δόσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε όσοι το επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για την δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή η οποία συνεδρίασε σήμερα, τονίζει πως γίνεται ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Οι ειδικοί έλαβαν την συγκεκριμένη απόφαση μετά την εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού, περίπου εδώ και τρεις εβδομάδες μετά την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα η τέταρτη δόση εμβολίου αφορά όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο ενώ είχαν προηγηθεί οι ανοσοκατασταλμένοι.

Από στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών, προύπτει ότι μόλις το 15% των πολιτών άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση.

Πόσο προστατευμένοι από τα νέα στελέχη είναι όσοι νόσησαν με Όμικρον

Σημειώνεται πως οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον, η οποία αναγνωρίστηκε τον Νοέμβριο στη Νότια Αφρική, είναι ευάλωτοι σε επαναλοιμώξεις από τις νέες υποπαραλλαγές που επικρατούν αυτή την περίοδο, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι και έχουν λάβει αναμνηστική δόση, εκτιμά νέα μελέτη.

Οι νέες υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και BA.5, οι οποίες εξαπλώνονται και στην Ελλάδα, φέρουν μεταλλάξεις που τους επιτρέπουν να διαφεύγουν της ανοσίας, αναφέρουν οι κινέζοι ερευνητές στο έγκριτο περιοδικό Nature.

Είναι μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του ιού, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον ΒΑ.1 ανέπτυσσαν αντισώματα που μπορούσαν να εξουδετερώνουν τόσο την Όμικρον όσο και το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι τα νέα στελέχη της Όμικρον «έχουν αξιοσημείωτη ικανότητα διαφυγής από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προσφέρουν η λοίμωξη SARS-CoV-2 και ο εμβολιασμός» γράφουν οι ερευνητές.

Διαπίστωσαν πάντως ότι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων της Eli Lilly και της AstraZeneca μπορούν να εξουδετερώνουν τις BA.4 και BA.5.

Ποια στελέχη πρέπει να στοχεύουν τα νέα εμβόλια;

Τα ευρήματα της μελέτης έχουν σημασία για τα νέα εμβόλια, ειδικά κατά της Όμικρον, που αναπτύσσουν η Pfizer και η Moderna για επαναληπτικό εμβολιασμό το φθινόπωρο. Τα πειραματικά εμβόλια που στοχεύουν την Όμικρον BA.1 «μπορεί να μην επιτυγχάνουν προστασία ευρέος φάσματος έναντι των νέων παραλλαγών της Όμικρον» προειδοποιεί η ερευνητική ομάδα.

Η έρευνα βρίσκεται εξάλλου σε συμφωνία με προηγούμενη αδημοσίευτη μελέτη που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο ως προδημοσίευση, η οποία έδειχνε ότι τα ανεμβολίαστα άτομα που προσβάλλονται με Όμικρον είναι απίθανο να εκδηλώνουν ανοσιακή απόκριση που θα τα προστάτευε από άλλα στελέχη του κορωνοϊού.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι, αν και μπορεί να υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στο εμβόλιο ειδικά κατά της Όμικρον, τα οφέλη θα είναι μικρά σε σχέση με τα υπάρχοντα εμβόλια» δήλωσε στο Reuters ο δρ Ονιέμα Ογκμπουάγκου, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Γέιλ που δεν συμμετείχε στις δύο μελέτες.

Επισήμανε πάντως ότι «παρά την ανοσιακή διαφυγή μπορούμε να αναμένουμε ότι τα [νέα] εμβόλια θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο».

«Αν είναι καιρός να κάνετε αναμνηστική δόση φροντίστε να την κάνετε. Αυτό που έχουμε μάθει από κλινική άποψη είναι πως έχει σημασία να μείνετε ενημερωμένοι στον εμβολιασμό» είπε.

Τα νέα εμβόλια ίσως θα ήταν προτιμότερο να στοχεύουν πολλαπλά στελέχη του κορωνοϊού, εκτίμησε ο Αντόλφο Γκαρσία-Σάστρ, λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου «Όρος Σινά» στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι να διατεθεί το προσαρμοσμένο εμβόλιο, είπε, μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού θα μπορούσε να έχει ήδη κυριαρχήσει.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, «η σύνθεση των προσαρμοσμένων εμβολίων θα εξαρτηθεί τελικά από τις συστάσεις των αρχών δημόσιας υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και τις εκτιμήσεις ρυθμιστικών φορέων όπως ο ΕΜΑ».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα