Δημόπουλος: «Η τρίτη δόση μειώνει κατά 95% την πιθανότητα μόλυνσης από κορωνοϊό»

19 mins read

Η τρίτη δόση μειώνει κατά 95% την πιθανότητα μόλυνσης από κορωνοϊό ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος επικαλούμενος τα στοιχεία σχετικής μελέτης.

Αναλύοντας τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης της Pfizer, o κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι αυτή διενεργήθηκε επί 10 χιλιάδων ατόμων που είχαν λάβει τη 2η δόση και έπειτα «τυχαιοποιήθηκαν» ώστε να λάβουν την 3η δόση ή εικονικό εμβόλιο (placebo).

Για όσους έκαναν τρίτη δόση, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος και μειώθηκε η πιθανότητα μόλυνσης κατά 95%: «Δηλαδή μόλις έξι άτομα στα 5.000 που έκαναν το εμβόλιο μολύνθηκαν και νόσησαν ελαφρά, σε σχέση με 123 άτομα από αυτά που δεν έκαναν την 3η δόση», εξήγησε ο πρύτανης.

«Η σύσταση είναι η 3η δόση να γίνει το συντομότερο δυνατό μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης, ενώ πρόσθεσε ότι η νοσολογική απόκριση απέναντι στον ιό μετά την 3η δόση είναι πολύ μεγαλύτερη σε αναλογία με την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις.

Αναφερόμενος στις πιθανότητες εμφάνισης μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας σε ενήλικες άνδρες μετά τον εμβολιασμό, σημείωσε ότι από πολύ πρόσφατη έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά μόλις δύο περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.

Καμπανάκι κινδύνου για 5ο κύμα 

Η χορήγηση της τρίτης δόσης θεωρείται κρίσιμη για την ανάσχεση του τρίτου κύματος, και ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για κίνδυνο και πέμπτου κύματος της πανδημίας «αν δεν αυξηθούν γρήγορα τα ποσοστά εμβολιασμού και δεν περιοριστούν οι επαφές», σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ.

Σύμφωνα με τα μοντέλα που εξετάζει το Ινστιτούτο, «αν δεν τηρηθούν με συνέπεια οι περιορισμοί και δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, θα έχουμε και πέμπτο κύμα», δήλωσε ο κ. Βίλερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και χαρακτήρισε «πικρό» το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφασίσει περισσότεροι άνθρωποι «να κάνουν αυτό το εύκολο βήμα και να εμβολιαστούν».

Η περαιτέρω εξέλιξη του χειμώνα «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που συμβαίνει τώρα», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι πρέπει να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους.

Ο επικεφαλής του επιστημονικού Ινστιτούτου τάχθηκε ακόμη υπέρ της προληπτικής δράσης, ακόμη και στα κρατίδια στα οποία δεν σημειώνεται έξαρση της πανδημίας. «Εκεί έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων. Όπου οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι, στην πραγματικότητα είναι πλέον πάρα πολύ αργά», τόνισε και διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τον αριθμό των κρουσμάτων τόσο γρήγορα όσο ο περιορισμός των επαφών.

Παρόλα αυτά, «το εμβόλιο είναι η διέξοδος από την πανδημία και προσφέρει πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας», συνέχισε, για να καταλήξει: «Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται πλήρως ότι δεν υπάρχει 100% προστασία και ότι η προστασία από τη μόλυνση δεν είναι τόσο υψηλή όσο η προστασία από τη σοβαρή νόσηση.»

Facebook Comments

Τελευταία Νέα