Δημόπουλος: Πιο μεταδοτική, όχι πιο θανατηφόρα η μετάλλαξη Δέλτα

12 mins read

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα και τους κινδύνους που προκύπτουν από την αυξημένη μεταδοτικότητα της εξήγησε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος τονίζοντας όμως ότι δεν είναι πιο θανατηφόρα από τα υπόλοιπα μεταλλαγμένα στελέχη.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη, αλλά δεν είναι πιο θανατηφόρα. Όταν θα έχουμε περισσότερα άτομα, τα οποία θα μολυνθούν, δυστυχώς κάποια από αυτά θα είναι ευάλωτα και μπορεί να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Γι’ αυτό και επανέρχεται η σύσταση για μεγάλη προσοχή στους εσωτερικούς χώρους ακόμα κι αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων, και σε εξωτερικούς χώρους αν υπάρχει συγχρωτισμός», δήλωσε.

Σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένος στέλεχος του ιού, ο κ.Δημόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση σε νεαρότερα άτομα, τα οποία μπορεί να έχουν λιγότερα συμπτώματα από το αναπνευστικό και περισσότερα από το γαστρεντερικό, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος ή κεφαλαλγία. «Δεν είναι πιο επικίνδυνο, αλλά επειδή είναι πιο μεταδοτικό το στέλεχος αυτό, χρειάζεται κάποια επιπλέον προσοχή», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τους νέους, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν, ωστόσο υπάρχει αυτή η εικόνα επειδή «τα νεαρότερα άτομα έχουν εμβολιαστεί λιγότερο σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί. «Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 36% του πληθυσμού στην Ελλάδα. Περίπου το 50% έχει πάρει τη μια δόση. Αν επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, εμβολιαστούμε εγκαίρως και προσέξουμε με κάποια μέτρα όπου υπάρχει συγχρωτισμός, θα το αποφύγουμε», τόνισε.

 

 

Facebook Comments